lat

Радојев: Одговорност је на министру, не на родитељима


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка захтева да министар Шарчевић у наредних 15 дана предложи озбиљну стратегију која би помогла да се школска настава реализује у складу са неопходним мерама заштите и реалним могућностима или да поднесе оставку, што је потез који смо очекивали више пута у прошлости. 

Покушај да се одговорност пребаци на родитеље и на наставнике само је још један у низу покушаја да се Министарство просвете и министар Шарчевић ослободе одговорности коју, без сумње, носе јер и после шест месеци нису изашли пред јавност са озбиљном стратегијом како би образовање у Србији требало да изгледа од јесени, у условима пандемије. Родитељи нити могу, нити треба, да се договарају како ће настава да изгледа у септембру, већ то мора бити одлука која ће бити донешена на нивоу државе јер је основно образовање обавезно и та одлука мора да важи за све под истим условима.

Члан Ресора Демократске странке за просвету доцент др Горан Радојев истакао је да не сме бити упитно да ли ће се здравствене мере поштовати. Деца и наставници не смеју бити угрожени ни у једном тренутку и зато ће велик део, ако не и цела настава, морати да се организује на другачији начин него до сада. Настава мора бити добро осмишљена, тако да пружи стварну могућност учења и држава у том процесу мора да подржи и школе и наставнике, како не бисмо дошли у ситуацију да нам часови од септембра делују као курсеви на Јутјубу или да ученици и родитељи (поново) буду под великим притиском.

„Сат времена снимљених предавања емитованих на телевизији и обимни домаћи задаци, без могућности постављања питања и живе речи, не могу бити решење. Наставницима је неопходно обезбедити средства за рад – пре свега, одговарајуће софтвере, рачунаре и графичке табле, како би могли да покажу ученицима све што је битно, али и да одговарају на њихова питања. Стратегија мора да одговори на још неколико изазова. Како ће се обезбедити поштовање мера заштите, посебно када су у питању ученици нижих разреда који ће ићи у школу јер не могу да остану сами код куће? Ако део ученика или сви ипак остану код куће, на који начин ће се деци обезбедити приступ неопходној опреми, јер немају сва деца приступ рачунару или таблету? Министарство је дужно да обезбеди услове да сви ученици и основних и средњих школа, и током пандемије, добију квалитетно образовање,“ закључио је Горан Радојев.

Демократска странка инсистира на томе да министар Шарчевић преузме одговорност и да, уколико у наредних 15 дана не представи јавности озбиљну стратегију која би омогућила несметано одвијање наставе од септембра, поднесе оставку јер ово није први пут да Министарство на чијем је Шарчевић челу не уме адекватно да одговори на изазове, а свакако мора бити последњи пут.


Ресор Демократске странке за просвету

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ