lat

Новаковић: Србија се удаљава од чланства у Европској унији


ПОДЕЛИТЕ:

Непосредно пред 6. октобар, дан када ће се Годишњи извештај о напретку Србије наћи на дневном реду Европске комисије и када ћемо моћи да прочитамо како Европска унија види реформе и пут којим се Србија упутила, објављен је и четврти годишњи извештај из сенке Центра савремене политике о стању демократије у Србији, кој нам доноси потврду онога што смо и очекивали, потврду да је стање демократских институција у Србији значајно назадовало у последњих годину дана и бојазан да се Србија заправо удаљава од чланства у Европској унији.

Истраживачи Центра савремене политике анализирали су пет области током последњих годину дана и бележили све битније промене и догађаје - изборе, парламент, управљање, цивилно друштво и слободу медија.

„Саме изборе пратиле су бројне контроверзе, од промене законодавства током кампање, преко злоупотребе јавних ресурса и неједнаке заступљености у медијима, до проглашења ванредниг стања и чињенице да је Српска напредна странка злоупотребила ситуацију изазвану пандемијом. Бојкот избора, на којима грађани не могу заиста и слободно да бирају био је једини логичан потез, једини начин да се оголи стање демократије у Србији и да се Александру Вучићу не да легитимитет, што је и довело, како се у извештају наводи, до преседана на изборима у Србији – до рекордно ниске излазности и Народне скупштине без опозиције,“ подсетио је Небојша Новаковић, председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину.

Народна Скупштина потпуно је маргинализована, независне институције све су мање независне и све су под већим притиском, баш као и организације цивилног друштва. О медијским слободама у Србији довољно говори положај Србије на светској ранг листи медијских слобода Репортера без граница, где се Србија налази на 93. месту, што представља пад од чак 30 места за последњих 7 година. Такође, у извештају В-Дем Института Универзитета у Гетенбургу, о стању демократије у свету, Србија се нашла на 139. месту, као најслабије оцењена држава на Западном Балкану.

„Оно што нас у Демократској странци највише забрињава јесте позиција Србије када су европске интеграције у питању. Приступање ЕУ остао је главни спољнополитички приоритет власти, али само на папиру, јер се у реалности фокусирамо на односе са другим земљама. Годину дана немамо Шефа преговарачког тима о приступању Србије ЕУ, а Савет координационог тела за процес приступања ЕУ се за 5 година састао само једном, нису отварана нова преговарачка поглавља... Србија мора озбиљније да схвати неопходне реформе које ће нас довести ближе чланству у ЕУ и да своју спољну политику базира, и на папиру и у пракси, само на једном стубу спољне политике – ЕУ,“ закључио је Небојша Новаковић.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ