lat

Недопустив притисак на новинаре и цивилни сектор


ПОДЕЛИТЕ:

Провере финансијских трансакција појединих медијских радника, невладиних организација и удружења од стране државне Управе за спречавање прања новца, за Демократску странку представља још један недопустив метод притиска на независне новинаре и цивилни сектор од стране режима Александра Вучића. 

Будући да се на списку за проверу, како преносе медији, налази 20 појединаца и 37 организација и удружења која отворено критикују садашњу власт, ислеђивање њихових банкарских рачуна несумњиво представља и посебан начин специјалног рата режима против својих неистомишљеника и грађанских организација које указују на недемократску и аутократску природу актуелне власти и катастрофално стање у друштву. Посебан цинизам и безобзирност режима огледа се у томе што се за обрачун са неистомишљеницима и критичарима власти злоупотребљавају одредбе Закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

Демократска странка упозорава на то да се важне државне институције као што је Управа за спречавање прања новца не смеју користити у заштити политичких интереса извршне власти. Та управа је својевремено формирана по европском моделу и у склопу реформи које је неопходно спровести у нашој држави и друштву на путу стварања предуслова за пуноправно чланство Србије у Европској унији. Злоупотребом такве институције за политичке обрачуне, Вучићев режим још једном јавно показује да циљ садашње власти није стварање демократског поретка, изградња независних институција и чланство у ЕУ, већ одбрана личне власти и успостављање система који ће штити режим од сваке критике и смењивости.

Заједничка обавеза целокупне демократске јавности јесте да у овом тренутку одбрани право на професионалан рад, слободу и независност медијских радника и организација цивилног друштва, али и да заједнички смени антидемократски и ретроградни режим који управо данас започиње девету годину свевлашћа и самовоље. Демократска странка ће у тој борби дати свој пуни допринос.

 

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ