lat

Лажни избори оверени фалсификованим печатом


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац осврнуо се још једном на догађаје који су се одиграли у суботу, лажне изборе и медијски одјек који су изазвали, али и планове демократа у наредном периоду.

„Бивши и садашњи чланови, који су насупрот руководству и већини чланова странке, имају два циља. Један је преузимање странке, а ако је то немогуће, онда је њихова идеја да опстуришу рад странке како се она никад не би ревитализовала. То су углавном бивши функционери који ће променом Статута изгубити привилегован положај. Позвао сам их на разговор, како бих умањио бруку и штету која се наноси Демократској странци и током разговора рекао да немам ништа против унутарстраначких избора, али да се морају испоштовати процедуре - зна се како се расписују избори у Демократској странци. Они то нису прихватили, јер имају своју агенду,“ изјавио је др Зоран Лутовац.

Актуелно руководство „не бежи“ од одржавања избора, напротив – и они сматрају да су избори потребни иако се по Статуту унутарстраначки избори одржавају након избора на којима је Демократска странка учествовала, што сада није био случај. Упркос томе, руководство најављује изборе за крај ове или почетак следеће године, чим се створе неопходни услови за одржавање избора, како процедуралне природе, тако и услове у контексту пандемије.

На питање да ли верује да ће Министарство државне управе и локалне самоуправе уписати Лечића у Регистар политичких партија као представника ДС-а, упркос јасном упозорењу да би такав захтев могао бити поднет само на основу фалсификоване документације, председник демократа одговара да постоји могућност, али да није убеђен да ће се то десити.

„Колико год министарства била у функцији једног човека, ипак не могу да игноришу чињенице. Да бисте донели такву одлуку и уписали Лечића као представника ДС-а, ви морате да се позовете на неке чињенице, а баш ниједна чињеница не говори у прилог људи који покушавају да отму Демократску странку од њених чланова. Уколико се тај сценарио ипак догоди, обавестићемо наше партнере у Европи о стању у странци, а треба имати у виду да би то била потпуна негација владавине права и огроман минус за Александра Вучића и његов режим. Ускоро ће бити објављен извештај Европске комисије који ће сигурно бити најлошији до сада, а ово би био само допринос том елементарном одсуству права у Србији,“ закључио је др Зоран Лутовац.

Председник демократа сматра да је група окупљена око Бранислава Лечића угрозила и уједињење Демократске странке са партијом Заједно за Србију Небојше Зеленовића, али је уверен и да су сви партнери Демократске странке врло добро разумели шта се дешава, о каквим људима је реч и да су свесни да ко год са њима сарађује, заправо самог себе дисквалификује.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ