lat

Фестивал демократије или отимање странке


ПОДЕЛИТЕ:

Бранислав Лечић прогласио је у суботу победу на изборима за председника Демократске странке, назвавши овај догађај „фестивал демократије“.

На први поглед овде није ништа чудно јер сваки фестивал демократије ваља поздравити. Али, ту је реч о нечем другом. Избори у Демократској странци нису расписани, док је Лечић тек бивши члан ове странке јер је у регуларном дисциплинском поступку искључен из чланства због кршења страначког Статута и Етичког кодекса, заједно са још неколико чланова.

Па ипак, Лечић је у својој најновијој улози одглумио кандидата на „изборима“ за председника ДС-а, надмећући се сам са собом јер других кандидата за ову улогу није ни било.

Демократска странка на челу са Зораном Лутовцем већ месецима упозорава своје чланство и јавност да, супротно Статуту, постоје покушаји преузимања контроле над странком од стране мале групе својих чланова, претежно бивших функционера.

Почетни покушаји да се овај проблем реши у оквиру странке нису успели, јер група незадовољних функционера није бирала место, време ни речник за вербалне нападе на председника странке Зорана Лутовца и политику коју води. Избегавали су једино дискусије тамо где им је заправо било место – у органима странке, опструишући њихов рад на сваки начин.

До кулминације је дошло 21. јуна, када ова група организовано није допустила одржавање седнице Главног одбора ДС-а у Мадлениануму због чега је седница морала да се прекине.

Након тога, у холу Мадленианума, око 30-ак активиста од којих неки нису ни били чланови Главног одбора „изгласало“ је дотадашњег потпредседника странке Драгослава Шумарца за „заменика председника“ и некакав „Организациони одбор“ за спровођење унутарстраначких избора на челу са Видом Огњеновић.

Све супротно Статуту.

Рукавице су скинуте, а немиле сцене виђене у Мадлениануму отишле су у јавност.

Од тада па све до 26. септембра спровођене су агресивне „предизборне радње“, а чланство је обмањивано позивима за избор новог руководства.

За читаво то време „Организациони одбор“ се није либио лажног представљања, фалксификовања печата и докумената, што све спада у кривична дела, на шта су од стране бројних чланова странке више пута безуспешно упозоравани.

Многи грађани још увек не схватају да је (не)признавање лажних избора у Демократској странци од есенцијалног значаја за друштво у целини и да је то одавно престао да буде само проблем ДС-а.

Овде је у питању правна и имовинска сигурност сваког појединог грађанина ове земље.

Уколико би Министарство државне управе и локалне самоуправе, које води регистар политичких странака, на основу резултата лажних избора, прихватило да Бранислава Лечића упише као овлашћено лице за заступање ДС-а уместо председника Зорана Лутовца, био би то преседан са несагледивим последицама по грађане Србије.

То би значило да сутра било која група од 30 људи која се састане у неком холу, уколико пожели и тако одлучи, може да прогласи вашу фирму, стан или аутомобил за своје власништво.

Довољно би било да направе фалсификовани печат и лажну документацију и да надлежној институцији поднесу захтев за упис власништва над отетом својином.

Демократска странка која се бори свих ових месеци за поштовање закона алармирала је јавност на време, а превентивно је упозорено и Министарство државне управе и локалне самоуправе пред којим ће се ускоро наћи овај предмет.

Сада је одговорност на надлежном Министарству, као и на правосудним органима који би морали да санкционишу кривична дела почињена у процесу лажних избора у ДС-у.

Бодин Старчевић, професор музике, члан Главног одбора Демократске странке

текст објављен у дневном листу ДАНАС 29.09.2020. у рубрици "Дијалог" као лични став

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ