lat

Динчић: О поштовању процедура не може да се преговара


ПОДЕЛИТЕ:

Секретар Демократске странке Душан Динчић укључио се данас уживо у програм телевизије Н1 и потврдио да никаква Скупштина није расписана за септембар, да такозвани Организациони одбор не постоји и да у Демократској странци о свему може да се дебатује, али да процедуре морају да се поштују.

„Никакав Организациони одбор за припрему Скупштине не постоји. Да би одбор био формиран, мора да постоји одлука о расписивању изборне Скупштине, а таква одлука није донета. По Статуту ДС, одлуку о изборној скупштини може донети или Председник ДС или апсолутна већина чланова ГО. То се није десило, а одлуку не може да донесе 30 чланова на степеништу Мадленијанума. Ово је само покушај малог броја чланова странке да легално изабране органе странке дезавуише,“ објаснио је Динчић.

Новинарка је поставила питање и о електронском гласању јер се у медијима чула информација да електронско гласање у странци постоји још од 2010. године.

„Електронско гласање, које би желео ’ГО са степеништа Мадленијанума’, није могуће по Статуту Демократске странке, а и да би се тако несто догодило потребан је адекватан софтвер који омогућава апсолутну безбедност гласања и обраде резултата. Електронско гласање и гласање из 2010. године су две потпуно различите ствари. Тада су делегати гласали путем компјутера који су заменили бирачка места, односно, делегати су "кликтали" на компјутеру уместо да убацују листиће. То није електронско гласање од куће о ком они причају,“ потврдио је Душан Динчић.

Секретар странке одговорио је и на питања о такозваном Договору.

„То није никаква понуда за договор јер друга страна тражи да легално и легитимно изабрано руководство Демократске странке поништи одлуке ГО које су донете апсолутном већином. Напросто, око тога нема никаквог договора јер се у Демократској странци процедуре морају поштовати. У Демократској странци сам 25 година и свашта сам видео, али оно што се дешавало у Мадленијануму 21. јуна - довођење батинаша, физичко спречавање уласка у салу, недозвољавање да се одржи седница ГО и на крају онај неформални скуп где се 20-30 људи самопрогласило за ГО – то још нисам видео и око тога не може да буде било каквог разговора или преговора,“ поручио је Душан Динчић.

Неизбежна тема разговора било је и уједињење у Демократску странку, што је тема о којој је секретар радо говорио.

„Демократска странка није одустала од уједињења у снажну Демократску странку и ми ћемо на томе и даље радити радити. Није тачно да није било помака до сада, а предуслов за уједињење јесте промена Статута да би се уједињење извело на прави начин,“ закључио је нови секретар Демократске странке.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ