lat

Врачар: Директоре, срећан одлазак у пензију!


ПОДЕЛИТЕ:

Основна школа „Свети Сава“ на Врачару добија нову директорку! То и није вест ако се пође од претпоставке да је избор директорке регуларан и да је испоштована воља колектива.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Трећи пут у последње четири године на место директора ове врачарске школе бира се кандидат који није добио подршку колектива. Нова директорка Јована Миленковић, која 16.10. 2019. ступа на дужност, тек што је испунила Законом прописане услове. Очигледно плански доведена у школу пре годину и по, да се сачека да стекне услов за кандидовање и испрати досадашњег директора у пензију. Конкурс је спроведен током летњег распуста, да би се спречио сваки вид реакције на махинације које се дешавају и да се незадовољство колектива и указивање на пропусте, што мање чује међу родитељима и међу колегама у просвети.

На гласању колектива Јована Миленковић добила је 9 гласова од 76 запослених. Просветна инспекција је вршећи надзор утврдила да су постојали пропусти током спровођења конкурса. Али, министру то није било довољно да конкурс поништи и наложи понављање. Министру је била довољна квалификација да је млада дама истакнута чланица ОО СНС Врачар, са 8 година радног стажа, као препорука да је именује за директорку мимо воље Наставничког већа. Чиста злоупотреба закона и демонстрација силе. Јасно је да Министарство просвете, науке и технолошког развоја, на силу жели да постави нову директорку – чланицу СНС Врачар, наравно!

Због оваквог понашања руководства школе, које је подржано реакцијама Министарства, школу напуштају дугогодишњи радници не желећи да саучествују у неделима која се у овој основној школи дешавају. Тако вођена угледна врачарска школа срља у пропаст.

Ове политичке заврзламе и оправдано незадовољство могу утицати на квалитет даљег рада школе где најдебљи крај могу извући само ученици, што никако не смемо дозволити! Демократска странка најоштрије осуђује овакво бахато понашање напредњачког Министарства и захтева хитно понављање конкурса!

Може се учинити малим и безначајним примером, али управо такав пример говори колико су неискрена уверавања министра просвете о учињеним квалитативним променама и политичког врха о неуплитању у одлучивање о сваком појединачном, руководећем месту. Очито је да једини интерес који имају је партијско запошљавање и потпуна контрола путем постављења поузданих апаратчика.

У тако свесно уређеној ненормалности било би за очекивати да учитељица без много искуства, признања за рад и потврда уведе у обавезну лектиру књигу Горана Весића. Брига о деци, образовању и васпитању ионако више није задатак ни Министарства, ни државе.

 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ