lat

Видимо се у колони – Шест месеци касније


ПОДЕЛИТЕ:

Фантастичан је осећај свих оних зимских суботњих вечери, док мокрим ногама побеђујеш своје лимите, развијајући свест да та мала, појединачна жртва симболично доприноси милиметру промене ка нечем бољем...

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Након ових шест месеци, нико више не може да оспори да смо стали на реп накарадној власти, да је енергија промена покренута и да је дала доста добрих резултата. И да је пад аутократског режима неминован.

Људи су се ослободили страха и оснажили вољу да учествују у том процесу, који нити је лак нити може бити брз. И даље се у јавном дискурсу воде полемике око улоге и места политичких странака у протестима #1 од 5 милиона, што постаје опште место... Свако се сматра позваним да то оцени и процени, отприлике као и у вези састава и тактике фудбалске репрезентације...

Оно што поуздано знам, са тачке гледишта онога ко је више од просечног посматрача уплетен у све што се дешавало последњих месеци, тешко да би се и један ваљан протест одржао без логистике оних који имају ресурсе за то. Искуствене, материјалне, организационе...

Оно што јесте постигнуто, мада се о томе брзо престало говорити, јесте тај документ назван „Споразум с народом“, са којим су лидери опозиције изашли пред грађане... Свакако се не сме пренебрегнути, јер говори у прилог томе да су потписници сагледали захтеве побуњених грађана, разумели их и прихватили... Даљи резултат тога је формирање експертског тима који је недавно изложио сет захтева и препорука, у име грађана који протестују шест месеци, које би требало да воде ка сузбијању медијског мрака, поправљању ситуације у медијској сфери и омогућавању фер и поштених избора. Заинтересована јавност је сагласна да одавно једна група људи није тако детаљно, квалитетно и компетентно одрадила свој посао.

Без сумње, вишемесечни протести допринели су да међународна заједница престане да жмури на дискредитовану демократију у Србији, тако да као суштинске проблеме, овде виде управо недостатак слободних медија и услова за слободне изборе. То децидно наводе у својим извештајима.

Од 31. јануара, са групом другара из моје Демократске странке, али и других ентузијаста из Савеза за Србију, уз подршку општине Стари град и логистику УК „Стари град“ (еџ Пароброд) и пријатеља из ТВ Шабац – реализовала сам серију дебата пред публиком, под слоганом #1 од 5 милиона, које се могу пратити свакога четвртка од 19,30 на ФБ страници „Protest.srb“. Оно што се током тих дебата могло чути од стручних, компетентних саговорника, универзитетских професора, новинара, политичких аналитичара, политичара – представља драгоцену збирку промишљања која могу уџбенички да послуже свакој озбиљној кампањи за ненасилне друштвене промене.

Мислим да нисам пропустила ни једну суботњу шетњу. Једноставно, савест ми не дозвољава. То је најмање што могу да учиним... Имала сам прилику да будем и раме уз раме са побуњеним грађанима у другим местима и градовима у Србији... У мањим срединама то јесте већа храброст.

И свима је баш ту место, у тој колони, иза те шеталице, на камиону, наподесту код чесме на Теразијама... Нарочито онима који још увек себе ту нису видели, а које чекамо, да пружимо руке једни другима и ослободимо се ужасне твари која вређа интелект, понижава, укида здрав разум... Да повратимо достојанство, да поново можемо рећи „лакше се дише“... А, тај дан неумитно стиже.

Татјана Манојловић, новинарка и председница Ресорног одбора за информисање Демократске странке, ауторка серије дебата под називом „Protest.srb“ #1 од 5 милиона

(Извор: kolubara.info)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ