lat

Тенк и трактор


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Осам година после повратка на власт промотера политике Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица, испред стадиона Црвене звезде освануо је тенк који је наводно коришћен током рата у Хрватској у коме Србија није ни учествовала.

Не знам какве везе има тенк Т 55 са фудбалом и Црвеном звездом осим што је црвена звезда петокрака која се налази у средишту грба српског најпопуларнијег клуба била исцртана и на куполи тог тенка који је са колоном оклопно механизованих возила, аплаузом и овацијама испраћен ка Вуковару септембра месеца 1991. године.

Уместо тенкова из Хрватске су ускоро почели да се враћају камиони натоварени белом техником, намештајем и другим опљачканим покућством. А онда су августа 1995. пристигли и трактори са приколицама у којима се није налазила бела техника, већ бела испијена лица уплашених људи и престрављене деце.

После пада Крајине, те тракторе пуне напаћених људи, тадашње српске власти данима су без хране и воде држале код Шида и Сремске Митровице, само да ти несрећници не би дошли у Београд. Воду, храну и основне животне потрепштине тим изнемоглим људима делили су они који су 1991. године објашњавали Србима и у Крајини и у Београду да ће се прича са колонама тенкова завршити колонама трактора.

И упозоравали да ту није крај. Да ће иста оваква колона трактора ускоро кренути и са Косова и Метохије, ако се не зауставе генератори зла на којима је почивала та политика. Чланови Демократске странке и Грађанског савеза Србије који су у домаћој јавности означавани као издајници због противљења злочиначкој ратној политици Милошевића, Шешеља и Вучића, изашли су пред људе који су једва спасили живу главу, износећи пред тај народ све што су имали, не би ли им помогли да преживе пакао Милошевићеве добродошлице у Србију.

Још исте вечери Милошевићева власт је означила почетак сезоне лова на те људе који су хапшени и на силу спровођени у најближе регрутне центре, а одатле на ратиште у Босни и Херцеговини. Већина је пре упућивања на ратиште прошла кроз Ердут, у коме су се налазиле параполицијске снаге Арканових тигрова. Многи хероји који су годинама бранили свој завичај, спасавајући своје породице и фамилије од новог погрома, многи који су преживели етничко чишћење које су починиле оружане снаге Хрватске, нису преживели Ердут.

С обзиром да је на једној кући у Хртковцима успешно осванула табла која означава да је поменута некретнина у власништву осуђеног ратног злочинца Војислава Шешеља, да је тенк из Вуковара исто тако успешно постављен испред стадиона Црвене звезде, ваљало би сада и трактор из Карлобага поставити испред седишта Српске напредне странке.

И зарђалу кашику приде. А свим заљубљеницима у политику Александра Вучића и његове странке не би било згорег да погледају у карту Србије. Како би знали да ли после Карлобага, Книна, Гламоча, Дрвара, Петровца, Призрена, Пећи, Урошевца, за путовање трактором треба да се спреме Врањанци, Лесковчани, Нишлије и становници других градова. Јер сад је то на реду. Све док Јариње не осване на Славији а Брњак у Савамали, док Србија не буде само парк око Андрићевог венца.

И свакако не треба заборавити да су улице, тргови, раскрснице и простор испред стадиона природно станиште тенкова у свакој диктатури. Али и да су стадиони место на коме су окончане многе диктатуре, где су диктатори пред стотинама хиљада људи чули ону дивну реченицу:

„Оптужени, устаните!“

Те стадионе у тим тренуцима су обезбеђивали тенкови. Изгледа да су припреме за суђење отпочеле.

Аутор је члан Демократске странке

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ