lat

Тек следи десант СНС на Параћин?


ПОДЕЛИТЕ:

Користећи случај осуђене бивше директорке Центра за социјални рад Параћин, вишегодишња опструкција рада Општине са републичког нивоа достигла је узнемиравајуће размере.

Уз производњу лажних вести и енормне притиске на локалне службе, посебно је опасна најава „мафијашких одреда СНС који у садејству са полицијским и пропагандним крилом треба да дођу у Параћин ове јесени“, коју је регистровала локална скупштина.

Против локалних служби и запослених у јавним службама Општине Параћин спроводи се организована кампања „лажних вести“, синхронизована са опструкцијом државних власти и у садејству са циљаном политичко-полицијском акцијом под руководством Српске напредне странке, закључили су одборници Скупштине општине Параћин и обавестили о томе јавност крајем прошле недеље.

„Циљ ове кампање јесте уништавање живота људи који су се дрзнули да буду политички противници Српске напредне странке, а разлог за њено спровођење је чињеница да током претходне три године Српска напредна странка није успела да применом силе преузме власт у Параћину и сазнање повереништва Српске напредне странке у Параћину да немају шта да траже на предстојећим изборима“, наведено је у скупштинском закључку са врло тескобном поруком: „Једини начин да до циља дођу јесте да нас физички уклоне.“

Повод реаговању параћинских одборника су текстови објављени на неколико прорежимских портала начињени на основу, како је накнадно утврђено, лажне објаве на Фејсбук профилу бивше директорке Центра за социјални рад Биљане Стојановић Миленовић. У њеној наводној изјави – коју је убрзо демантовала и видео-изјавом – председник СО Параћин Саша Пауновић означен је као налогодавац нелегалних радњи и злоупотреба буџетских средстава преко Центра, наводно и за куповину гласова и фиктивне накнаде, због чега је бивша директорка недавно и осуђена на десет месеци затвора.

Текст приписан бившој директорки завршава се драматично: „Ја нисам криминалац и ако ми се нешто догоди у наредном периоду, постоји само једна адреса за све одговоре: САША ПАУНОВИЋ.“

Колико је „технологија“ убачена у јавни живот Параћина, сведочи и покушај већ ухапшеног Крагујевчанина З. Ц. (65), који се сумњичи да се лажно представљао у телефонском разговору са Пауновићем као државни секретар у Министарству правде Мирко Чикириз и „нудио“ да посредује код Посебног одељења Вишег јавног тужилаштва у Краљеву за сузбијање корупције у уклањању наводних оптужби и сумњи.

Пауновић jе после провере с Чикиризом поднео кривичну пријаву за лажно представљање, о чему је издато и заједничко званично саопштење, потврђено привођењем З. Ц.

Деманти

У средишту читаве приче је Стојановић Миленовић, која је, уз помоћ стручњака, чим је схватила размере злоупотребе њеног налога, уклонила лажну објаву и објаснила о чему је реч. „Јуче ми је на послу украден телефон, када сам кренула кући ја сам то приметила али нисам нешто много пажње придавала томе, телефон је стар, није неки скуп и просто, то се дешава, шта да радим. Међутим, око осам сати увече син ми је рекао да је на мом профилу објављен неки статус у коме ја свашта пишем о општинској власти. Када сам прочитала шта пише, ја сам била у шоку, прво идејом да је неко уопште могао тако нешто да уради“, казала је у видео-изјави постављеној и на Јутјуб.

Уследио је, објашњава, шок када су синхронизовано кренули текстови о томе на порталима „које чита цела Србија“: „Схватила сам да је све организовано и оркестрирано… У тренутку када сте суочени са чињеницом да неко може да се дрзне да вам украде телефон и у ваше име објављује политичке оптужбе на друштвеним мрежама, схватите и да могу да вас убију или повреде зарад њиховог политичког циља – рушење једине слободне власти у Србији.“

Оптужујуће текстове у прорежимским медијима демантовао је у среду и Одсек за информисање СО Параћин саопштењем да је бившој директорки украден телефон у просторијама Центра у уторак, 13. августа, где ради као социјална радница: „У 18.50 часова, користећи се тим телефоном, непознато лице објавило је лажни статус на ФБ… О овој чињеници Биљану су обавестили чланови њене породице који су одмах у коментарима уз објаву написали да је телефон украден, што је било свима видљиво.“

За њу једини ефикасан начин да поврати налог био је да дође до своје канцеларије и искористи шифре за приступ које је записивала у радној свесци. Да би ово било могуће затражила је асистенцију професионалног обезбеђења Центра за социјални рад и Полиције, наведено је у саопштењу Одсека, а то потврђује и градоначелник Пауновић за Данас.

Појачавање притисака

У закључку СО Параћин, поводом афере „телефон“, подсећа се на вишегодишњу опструкцију рада општинских служби, пре свега кроз спречавање запошљавања неопходних радника иако општина има трећину мање запослених од законом дозвољеног максимума, о чему је лане обавештен и Савет Европе. Подсећамо да је због притужби опозиционих општина и града Шапца, крајем прошле године случај предочен на заседању у Истанбулу, а због алармантних информација фебруара ове године у Београду је одржан састанак Комитета за мониторинг Конгреса локалних власти СЕ, о чему је Данас опширно информисао јавност.

Одборници наводе и да „у околностима ове тоталне опструкције, која ипак није успела да у потпуности спречи рад општинских служби, долази полицијска акција којом руководи НС, којом се уместо најављеног раскринкавања корупције и криминала, траже административни пропусти у раду до којих неминовно долази у исцрпљеној администрацији која уз помоћ ‘штапа и канапа’ покушава да успостави наизменични рад једне или друге општинске службе“.

Тврде и да су сведоци и осумњичени претњом вишемесечним притвором присиљени да потпишу споразуме о признању, „свесни да им је једина кривица то што су радили у интересу грађана, али нису прихватили чизму Српске напредне странке“.

Појашњавајући шта се догодило Пауновић указује на административни пропуст Центра – о чему у изјави говори и Биљана Стојановић Миленовић – „позајмицом“ радника Пореској управи која је, због забране запошљавања, остала без стручњака тог профила. И то је претворено у прогон људи и криминални акт, премда Општина није претрпела никакав финансијски губитак. Осумњичени су, наглашава Пауновић, суочени са могућим тежим казнама, пристали на нагодбу и отуда десетомесечна казна бившој директорки, која и сама одбија кривицу.

Одборници су закључили да се „невиним људима уништавају животи, стављају на терет материјалне обавезе наводне ‘одштете’ за ‘штету’ које нема, како би пали у дужничко ропство и послужили као пример како пролазе они који не сарађују са Српском напредном странком“.

Ово што посебно мора забринути јесте најава „мафијашких одреда Српске напредне странке који у садејству са полицијским и пропагандним крилом треба да дођу у Параћин ове јесени“, како се наводи у Закључку који потписује председник Скупштине општине Драган Митић.

Страначки одреди и акције не би били првина, јер је већ покушана блокада рада локалног парламента, но у предвечерје избора није јасно шта све може ове јесени да се догоди и хоће ли политичка најезда опустошити Параћин и „упреподобити“ га републичкој власти.

Усред спекулација са бившом директорком Центра приведена је и Д. Р., под истом сумњом – утицала је, наводно, на непосредно подређене запослене да без правног основа од 2017. до 2019. године приме на фактички рад у Одељење за локалну пореску администрацију општине Параћин две особе, иако је знала да је једна имала закључен уговор о делу са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља, а друга са организацијом Црвеног крста у Параћину.

А порезницима у Параћину је, једноставно, као и другим потребним службеницима, онемогућено да се запосле!

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ