lat

Страх и безакоње владају Србијом


ПОДЕЛИТЕ:

Колики страх влада Србијом показује да је јавности требало 20 дана да сазна да је узбуњивач из Ваљева А.О. ухапшен и да му је одређен притвор од 30 дана.

Нити породица, нити адвокат нису очигледно смели да саопште јавности шта се десило и зашто је А.О. ухапшен. Ово потврђује оно што Демократска странка већ годинама говори да живимо у земљи без заштите и владавине права. Зато у солидарности са ухапшеним позивамо наше чланице и чланове да се прикуључе грађанском протесту испред капије Централног затвора у Бачванској улици у 18х.

Много је питања која су овим случајем отворени. Сматрамо да је је Тужилаштво грубо прекршило Закон о заштити узбуњивача и да на овај начин врши нелегетимни притисак на узбуњивача. Подсећамо да одредбе Закона о заштити узбуњивача јасно наводе да ниједан документ не може бити проглашен тајним ако се тиме прикрива неко кривично дело. Објављивање података којма је потврђено да је Бранко Стефановић, отац Небојше Стефановића потпредседника Владе и министра полиције, био представник приватне фирме у пословима трговине оружјем са државном фирмом требало је да буде повод за реаговање тужилаштва и предузимање истражних радњи. Овај посао је изазвао узнемирење јавности јер се ради се о случају са енормном зарадом једне приватне фирме и могућом корупцијом и трговином утицајем.
Демократска странка тражи од Републичког јавног тужилаштва да хитно одговори које кривично дело ставља на терет ухапшеном А.О.

Такође важно је знати зашто је одређен притвор у трајању од 30 дана и зашто је након жалбе тужилаштва промењена одлука судије који је прво одредио кућни притвор за оптуженог А. О. Да би касније ту одлуку преиначио. О овом случају Демократска странка ће обавестити и међународне организације за заштиту људских права.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ