lat

Стојковић: Рок за изградњу Центра за матичне ћелије у Крагујевцу пробијен за више од две године


ПОДЕЛИТЕ:

Познати генетичар Миодраг Стојковић навео је данас да се у свету значајно улаже у центре за матичне ћелије, док је рок за завршетак Центра за матичне ћелије у Крагујевцу „пробијен за више од две године“.

Како је пренео портал „Ритам града“ Стојковић је на Твитеру објавио да је „Бајер“ за милијарду долара купио крагујевачку фирму која се бави матичним ћелијама.

Он је подсетио да је рок за завршетак радова на изградњи Центра у Крагујевцу био април 2017.

Стојковић је објавио и фотографију на којој се види градилиште Центра за матичне ћелије у Крагујевцу недалеко од зграде Ректората које је зарасло у траву, док је ограда око градилишта полусрушена.

Иницијатори изградње Центра изврсности са банком матичних ћелија у Крагујевцу били су генетичар Миодраг Стојковић и некадашњи ректор Универзитета у Крагујевцу Небојша Арсенијевић. Требало је да Центар обухвати три јединице: наставну, научну и ону која би требало једно и друго да споји и преведе у нове терапије за лечење болести.

Како је у фебруару ове године писала „Политика“, Европска инвестициона банка, финансијер пројекта, дала је последњи рок за завршетак објекта – децембар 2020. године.

Пре тачно годину дана приликом посете министра просвете и науке Младена Шарчевића крагујевачком Универзитету био је најављен наставак изградње „после дужег застоја“.

Како су тада пренели медији, наставак градње су договорили министар Шарчевић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић и вршилац дужности ректора Ненад Филиповић.

РТС је тада објавио да би истраживачки центри у Крагујевцу, за чију изградњу и опремање је држава обезбедила 14 милиона евра, требало да буду завршени наредне године.

Камен темељац за Центре изврсности Универзитета у Крагујевцу у оквиру којег је и Центар за истраживање на матичним ћелијама и Банка за матичне ћелије положио је 25. јануара 2016. тадашњи председник Србије Томислав Николић.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ