lat

Станковић: Поскупљење струје и претплате за РТС нови удар на стандард грађана


ПОДЕЛИТЕ:

Прилог са конференције за новинаре одржане у просторијама Градског одбора Демократске странке у Нишу, 08.11.2019. године.

“Почев од 1. децембра ове године цена струје ће бити повећана 4% а од 1. јануара и такса за РТС са 220 на 255 динара. Грађани Србије нису дужни да плаћају неспособност СНС руководства ЕПС и РТС. С обзиром на то да је у Србији епидемија тзв јавно приватних партнерстава током које се склапају врло сумњиви уговори, ово је изгледа увод у коначну распродају ЕПС. Повећање таксе за РТС није ништа друго него узимање новца из џепа грађана за финансирање СНС медијског сервиса, јер како другачије тумачити намет за финансирање телевизије чија слобода извештавања је на 90 месту у свету, односно за 14 места на лошијој позицији у односу на прошлу годину?”- рекао је Миодраг Станковић одборник Скупштине Града Ниша и председник Градског одбора ДС Ниш.

“Сва ова поскупљења су само јос једна СНС обмана грађана, где им СНС власт прича о повећању плата и пензија а онда им повећава намете и узима новац из џепа. Пре него сто су дошли на власт говорили су да це смањити цену струје за 20% а у ствари су је у протеклих 7 година на власти стално повећавали.

Министар Антић је изјавио да и са новом ценом струје имамо најјефтинију струју у Европи. Али никако да каже да су плате грађана Србије далеко испод плата у Европи! Господо на власти, најпре отворите нова радна места и дајте људима европске плате и пензије, па онда наплаћујте европске цене струје.

Уколико уследе најављена поскупљења, Демократска странка  ће размотрити мере које ће предузети да се заједно са грађанима супротстави таквим ударима на кућне буџете и стандард становништва”-рекао је Станковић.

“Пошто стално праве поређења са Европом, према резултатима Европске агенције, бар они који су доступни јавности, показују како у Србији из године у годину расте проценат становништва које је угрожено сиромаштвом. Према извештајима Републичког завода за статистику за последњу деценију, види се да је животни стандард у Србији у новембру 2018. много гори и нижи у односу на новембар 2008. Где је то златно доба које су обећавали напредњаци 2012. године?!

Студија Републичког завода за статистику урађена крајем прошле године показала је како чак 40 одсто становништва не може да подмири своје месечне трошкове. По РЗС-у у групу сиромашних спадају сва једночлана домаћинства са месечним приходом не већим од 15.600 динара, као и домаћинства са двоје одраслих и једним дететом млађим од 14 година која остварују месечни приход од 28.080 или мање динара. Чак половина становника Србије, показала је ова студија, нема у кући ни 10.000 динара за непланиране трошкове.

Како би се приказало да народ статистички не гладује, измишљена је Минимална потрошачка корпа, односно збир месечних расхода који су неизбежни, ма колико штедели. По РЗС-у минимална потрошачка корпа за просечно домаћинство (двоје одраслих и једно дете млађе од 14 година) у новембру 2018. коштала је 36.406,79 динара. Истовремено, просечна нето зарада је била 50.556 динара месечно. А та просечна нето зарада се израчунава тако што се саберу све зараде у Републици и поделе са бројем особа које их остварују.

Имајући у виду плате гувернерке НБС, директора ЈП, више плаћених функција и плата посланика и одборника СНС, које су далеко изнад просека, и да већина грађана прима плату испод 30.000, онда је можда и тачна цифра коју РЗС наводи. У преводу, “они једу месо, народ једе купус у просеку сви једу сарму”- истакао је Станковић.

“Грађани Србије се све више одричу и основних животних намирница попут хлеба, млека, меса и поврћа. За последњих пет година, потрошња хлеба по члану домаћинства у Србији пала је за скоро 15 килограма, млека за око 10 литара, а меса и поврћа за килограм годишње.

Због тог њима златног доба годишње из Србије оде 50.000 људи и то највише млади. Зато што гледано према старосној структури, ризику од сиромаштва највише су изложени млађи од 18 година, чак 30,5 одсто. Следећи су опет млади, од 18 до 24 године са стопом од 29,7 одсто. Најнижу стопу сиромаштва имају старији од 65 година (21,3 одсто) зато што ту групу највећим делом чине пензионери. У зависности од радног статуса, најизложенији ризику од сиромаштва били су незапослени (50,7 одсто). А све то у тзв. “златном добу” СНС власти о коме нам причају на њиховим медијима. Можда њима и јесте златно доба, али грађанима Ниша и Србије никад није било црње. “- закључио је Станковић.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ