lat

Стабилнa, велика, европска кућа истинска је потреба грађана Србије


ПОДЕЛИТЕ:

Вечерас су о европском путу Србије, перспективама прикључења и улози Демократске странке у процесима у контексту Извештаја Европске комисије говорили народни посланици Маја Виденовић, Весна Марјановић, Балша Божовић, Ненад Констатиновић и члан Главног одбора Бранислав Лечић.

Заједничка констатација да Извештај само потврђује критике и оцене које су изречене о дометима политике актуелног режима од стране, пре свих чланова Демократске странке и нису новост, али јесу прилика да се изнова фокусирамо на спровођење активности које афирмишу европску политику као једину развојну шансу српског друштва. Балша Божовић је подсетио на објективне тешкоће које су успориле и готово онемогућиле рад, на парализу институција и медијску контролу. Упркос перфидним притисцима Демократска странка мора да буде стожер окупљања проевропских снага. Извештај је дошао у правом тренутку, констатовао је Божовић да се реујединимо и поведемо грађане који нису изгубили веру и наду да су вредности слободе, солидарности, правде и демократије циљ и исходиште.

Бранислав Лечић је указао на све фарсичне покушаје власти да себе лажно представе као европејце. Упозорио је да нужно морамо и сами да се оспособимо и подигнемо ниво спремности за конфротацију са аутократским режимом. - Ако демократе буду тихи не можемо онда кривити сто су други гласнији. Ми, морамо јасном политичком поруком да смо за Европу, енергичним залагањем и искреном посвећеношћу да се чујемо, видимо - изјавила је Маја Виденовић. Извештај не може да буде једини повод, већ добра мотивација да докажемо приврженост европским вредностима. Наратив који власт користи атмосфера коју су креирали показује да они не поштују, не цене и не разумеју шта су слободне институције, владавина права, неотуђиве вредности модерног друштва.

Народни посланик Ненад Констатиновић, сложио се са констатацијом да Извештај садржи ноторне чињенице на које су опозициони посланици указивали: контрола медија, злоупотреба инстутуција, нерешен проблем корупције. Неискрено пледирање за европски пут владајуће странке не сме бити мера нашег односа, већ јасноћа циља и доследност пута. Не можемо, немамо права и нећемо да чекамо да систем који почива на лажима, па и оној о европској оријентацији сам се уруши, већ ћемо деловати кроз одбрану вредности и промовисање правих политика на промену друштвених услова и стања у држави.

Весна Марјановић је истакла да није случајно што је Демократска странка од оснивања била не само следбеник идеја европског јединства и сарадње, већ је пројекат ЕУ као модеран, прогресиван био и остао део програмске и акционе платформе ДС, за разлику од других странака који су из прагматичних разлога или потребе тренутка европске вредности декларативно истицали као своје.

Парламент је централно место борбе за Европу и право лице парламентарне већине која је искритикована у Извештају открило се на пленарним седницама, тежња за апсолутном влашћу и контролом испољили су обесправљујући нас, опозиционе посланике, констатовала је Весна Марјановић.

Ова влада је непријатељски расположена према својим грађанима и Извештај то доказује, оценила је Весна Марјановић.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ