ћир

Realizacija projekta Olaf Palme centra


PODELITE:

Savet za saradnju sa sindikatima Demokratske stranke

Broj slika: 4

GALERIJA SLIKA

Savet za saradnju sa sindikatima DS je krajem 2015. u dogovoru sa Olaf Palme centrom iz Stokholma pristupio realizaciji nešto malo modifikovanog projekta koji nosi naziv Saradnja sindikata i partije socijaldemokratske orijentacije po Švedskom modelu.

Prvobitna verzija projekta koji su predložili Šveđani trebalo je da traje četiri godine i da u projektu učestvuje deset članova Demokratske stranke i deset sindikalnih aktivista. Projektom je planirano pet do šest dvodnevnih seminara godišnje i petodnevni seminar u Sindikalnoj školi u Viskadalenu u Švedskoj.

Predlog Saveta za saradnju sa sindikatima je bio da se projekat modifikuje, podeli na dva puta po dve godine, jer bi na taj način seminare prošlo duplo više članova DS. Šveđani su prihvatili ovaj predlog.

Tokom 2016. Deset članova i funkcionera DS iz Beograda, Novog Sada, Paraćina i Vrnjačke Banje je odslušalo seminare koje su držali ljudi iz SDP Švedske i Švedskog sindikata iz Geteborga.

Krajem avgusta četvoro naših članova je bilo u poseti Geteborgu, gde su imali prilike da obiđu sindikalnu školu u fabrici SKF i sindikalni klub u fabrici VOLVO. Bili su gosti u sedištu sindikata IF METAL a razgovarali su i sa predsednicom i članovima Gradskog odbora SDP za Geteborg.

Nakon odslušanih seminara tokom 2017. krajem avgusta svi učesnici su bili na petodnevnom seminaru u Sindikalnoj školi u Viskadalenu u Švedskoj.

Krajem 2017. započeo je novi ciklus seminara (za 2018. i 2019.). U novom ciklusu je došlo do bitnih izmena jer je od samog početka razgovora sa Šveđanima iz Demokratske stranke insistirano da se u projekat uključe barem dve sindikalne centrale a Šveđani su insistirali na većem uključivanju mladih i žena.

Tako je novi ciklus započeo sa dva sindikata (po deset učesnika) i dvadeset članova DS iz Beograda, Kragujevca, Paraćina i Šapca. Od tih dvadeset članova, osmoro su članovi Demokratske omladine i devet naših članica.

Za kraj, koji su benefiti ovog projekta:

  • čuli smo i videli kako funkcioniše saradnja SDP Švedske i Švedskog sindikata. Istine radi, ako ne nemoguće, ono barem vrlo teško je bilo šta od toga primeniti u Srbiji danas ali je dobro znati.
  • od samog početka seminara, molili smo naše prijatelje iz Švedske da nam se prevedu neki njihovi zakoni iz oblasti radnih odnosa. Prevođenje sa Švedskog na Srpski je u toku i sukcesivno nam šalju deo po deo prevoda.
  • u početku o tome nismo razmišljali ali tokom seminara se pokazalo da je napravljen veliki broj neformalnih kontakata između članova i funkcionera Demokratske stranke i sindikalnih aktivista. Ovi neformalni kontakti (poznanstva i prijateljstva) lako se mogu pretvoriti u formalna, kada za to dođe vreme.
  • preko naših predavača otvoren je još jedan kanal komunikacije sa fondacijom Olaf Palme. Iz Olaf Palme centra nam je već preneta poruka da razmišljamo o nekim novim projektima na temu sindikalno – političkog aktivizma ali sa naglaskom na mlade i žene.

Zoran Tanasijević, predsednik Saveta za saradnju sa sindikatima

PRATITE NAS

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

Preuzmite besplatnu
mobilnu aplikaciju sa Play Store ili App store prodavnice

KATEGORIJE