ћир

Reakcija na Izveštaj EU ogledalo ove vlasti


PODELITE:

U prepunoj sali Centra za obrazovanje i kulturu " Božidarac " na Vračaru, održana je tribina pod nazivom " Srbija na dobrom ili lošem putu ".

Broj slika: 3

GALERIJA SLIKA

Tribinu su organizovali udruženje građana Regional iz Beograda i fondacija Fridrih Nauman. Tema tribine bila je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu prema EU, uz analizu onoga sto je tamo napisano. Govornici su bili Maja Videnović, poslanica Demokratske stranke, Ivan Despotović, analitičar na temu evropskih integracija i Dimitrije Milić, programski direktor organizacije "Novi treći put".

"Izveštaj Evropske komisije bi trebalo da bude ogledalo jednog društva, a reakcija vlasti na izveštaj Evropske komisije je ogledalo ove vlasti. Tu se vidi sva razlika između toga da li ste vi iskreno posvećeni evropskim integracijama ili je to floskula", navela je Maja Videnović.

Prema Ivanu Despotoviću, “Suština tog dokumenta i politička poruka koju taj dokument šalje je da se ovde ništa ne dešava i da već sedam godina nismo ništa uradili. Potpisali smo 2013. godine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i od tad ništa nismo uradili. Ovaj izveštaj postavlja pitanje: "Da li vi hoćete u EU ili nećete u EU?"

“Dimitrije Milić je naglasio akcenat koji je postavljen na medijske slobode i pravosuđe: “evropski zvaničnici su se već opekli 2004. godine kada su primili države koje su zbog slabe vladavine prava i nedovoljno nezavisnog sudstva skrenule u autoritarni poredak kao u Mađarskoj i Poljskoj.”

Zato će se u budućnosti naglašavati poglavlja 23 i 24. naročito nakon što liberali postanu deo većine i budu insistirali na anti autoritarnom pristupu kako u EU tako i u zemljama koje žele da se priključe, zaključio je Milić.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE