lat

Реакција на Извештај ЕУ огледало ове власти


ПОДЕЛИТЕ:

У препуној сали Центра за образовање и културу " Божидарац " на Врачару, одржана је трибина под називом " Србија на добром или лошем путу ".

Број слика: 3

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Трибину су организовали удружење грађана Регионал из Београда и фондација Фридрих Науман. Тема трибине била је Извештај Европске комисије о напретку Србије на путу према ЕУ, уз анализу онога сто је тамо написано. Говорници су били Маја Виденовић, посланица Демократске странке, Иван Деспотовић, аналитичар на тему европских интеграција и Димитрије Милић, програмски директор организације "Нови трећи пут".

"Извештај Европске комисије би требало да буде огледало једног друштва, а реакција власти на извештај Европске комисије је огледало ове власти. Ту се види сва разлика између тога да ли сте ви искрено посвећени европским интеграцијама или је то флоскула", навела је Маја Виденовић.

Према Ивану Деспотовићу, “Суштина тог документа и политичка порука коју тај документ шаље је да се овде ништа не дешава и да већ седам година нисмо ништа урадили. Потписали смо 2013. године Споразум о стабилизацији и придруживању и од тад ништа нисмо урадили. Овај извештај поставља питање: "Да ли ви хоћете у ЕУ или нећете у ЕУ?"

“Димитрије Милић је нагласио акценат који је постављен на медијске слободе и правосуђе: “европски званичници су се већ опекли 2004. године када су примили државе које су због слабе владавине права и недовољно независног судства скренуле у ауторитарни поредак као у Мађарској и Пољској.”

Зато ће се у будућности наглашавати поглавља 23 и 24. нарочито након што либерали постану део већине и буду инсистирали на анти ауторитарном приступу како у ЕУ тако и у земљама које желе да се прикључе, закључио је Милић.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ