lat

Пауновић: Непријатељ који прети представља се да је демократа


ПОДЕЛИТЕ:

Председник општине Параћин Саша Пауновић рекао је на седници Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе (СЕ), која се одржава данас у Београду, да се „непријатељ који сада прети представља да је демократа“ и да „симулира слободне изборе“.

Пауновић, који је и прошле године у Истанбулу упутио позив за састанак у Београду, казао је да је на много места у Европи угрожено све оно за шта се залаже СЕ у својим документима, као што су демократија, људска права, слобода медија и владавина права.

„Користи демократске институције да донесе законе којима ће се укинути људска права и слободе“, рекао је Пауновић и додао да тај непријатељ на чело независних регулаторних тела поставља „послушне“ људе.

Он је у свом уводном говору споменуо и „политичко убиство“ лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића и додао да се политички противници елиминишу и на „суптилнији“ начин, путем медија и друштвених мрежа који се контролишу из једног центра.

„Ова медијска политичка убиства се разликују од пуцња из пиштоља зато што су за наручиоца јефтинија, али су ефекти слични“, оценио је Пауновић и додао да је ефекат тога уклањање из јавног и политичког живота.

Он је казао да не постоји разлика између оних који наручују политичка или медијска убиства јер су они сви у суштини „убице“.

Председник општине Параћин је навео да све то јесте производ искуства иако представницима који долазе из стабилних демократија може да делује као „претеривање“.

Он је навео да све „слободе које се чине као загарантоване могу нестати преко ноћи“ уколико „нисте стално будни и на опрезу и посвећени њиховој одбрани“.

Председавајући Комитета за мониторинг Лендерт Вербек рекао је да су чланови Комитета добро чули шта је председник општине Параћин рекао, као и о „борби“ која се дешава у Србији и њеном развоју демократије.

„У исто време мислим да је важно да смо сви жељни да допринесемо развоју Србије и да јој помогнемо и усмеримо и разменимо знање како се носимо са свим овим“, рекао је Вербек.

Он је казао да је и улога Комитета да развија и подржава развој демократије.

„Развој демократије је оно што све наше земље имају као тему на агенди и да је то тежак посао, и у Србији као и у другим државама, она иде са успесима и са падовима, то је тежак посао“, рекао је Вербек.

Председавајући Комитета је казао да је њихов циљ врло јасан, а то је владавина која ће користити свим грађанима, а не мањини.

Он је казао да су јутрос имали састанак са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем о ситуацији у Србији и казао да ће бити организован постмониторинг, као и извештај о постмониторингу.

Чланови Комитета за мониторинг на састанку у Београду испитују извештаје о ситуацији локалне и регионалне демократије у Пољској и Молдавији, као и извештај о изборима за кантоналне скупштине Босне и Херцеговине.

Комитет за мониторинг Конгреса локалних власти Савета Европе своју посету Београду започео је јуче, коктелом организованим у Комбанк дворани, а затим и у општини Стари Град.

Домаћини догађаја у Београду били су Пауновић и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, уз подршку председника општине Стари град Марка Бастаћа и председника општине Чајетина Милана Стаматовића.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је говорио крајем прошле на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе у Стразбуру да републичке власти, предвођене Српском напредном странком, врше снажан притисак на одборнике локалних власти који нису под њиховом контролом.

(Извор: Данас/Бета)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ