lat

Осуђујемо вербално насиље над професором Радоњићем


ПОДЕЛИТЕ:

Савез за Србију енергично протестује због недопустивог односа према универзитетској јавности, критичком мишљењу, одговорним и умним појединцима, стваралаштву и интелектуално снази друштва која не пристаје на сврставање, једноумље  и оробљеност свести, а које промовише, подстиче и заговара Александар Вучић, вређајући компетентне, истактнуте, храбре, достојне, доказане у послу и науци.

Председник државе који је најодговорнији за убрзано растакање и распадање државе, градова, инфраструктуре, привреде, медија, настоји клеветничким иступима да фокус јавности и тежину кривице превали на одговорне појединце спремне и умне да именују и оцене оно што видимо и што нас удаљава од нормалности, достојанства и културе. Председнику Србије никада нису засметали медиокритетски програми, штетне поруке, деградирајући садржаји којима се грађани држе у покорности незнања и неинформисаности, јесу сви носиоци идеја и залагања за непристајање на самоукидање савести и памети. Кротко подношење није одлика интелектуалаца. Није идеал модерног друштва. Не сме представљати образац понашања. Истина нема идеолошку норму. Она јесте или није. Њено спречавање има јасну поруку и мотив - застрашивање. Професор Филозофског факултета, Огњен Радоњић због утемељене и аргументоване критике ништавила које постаје обележје друштвене свакодневице, претрпео је низ увреда, доживео компромитацију и професионалну деградацију, од стране председника Републике. Јавно у директном преносу. Свако ко не жели да попије својевољно дозу лажи за дозу ропства жртва је бруталне одмазде у циљу да простор и време постоји само за нерад, незнање и непоштење.

Свесни смо да напад на професора др Огњена Радоњића није случајан, спорадичан испад, нехотична штета. Унижавање лажима пракса је коју користи председник државе. Опасно је што их он изговора, кршећи Устав и моралне норме и што их заклања иза неискрене потребе да говори у име слободе, истине и добра људског. Ми седам година живимо на тлу где је лаж – званична верзија. Насилна реторика прати свако ново сужавање слободе. Речи и поступци Александра Вучића свесно и намерно су одрицање од друштвеног дијалога. Они откривају намеру председника Републике да укине демократске стандард, слободу мишљења и право на различитост. Свакодневно вређање неистомишљеника и шепурење у тривијалним програмима говоре о суштини власти којој су потребни конфликти, несигурност и ауторитет силе за одржавање тираније неистина.

Бескрупулозност, суровост и примитивизам који се сручи на сваког неистомишљеника режима Александра Вучића снажи потребу за солидарном, јавном одбраном угрожених права и борбом за пуну и праву слободу у Србији. Не желимо да ћутећи чекамо да Вучић означи било кога од нас као следећу мету. Памтимо и знамо да свако његово цртање није била инфантилна забава и доколичарство, већ скицирање политичке акције у којој невини страдају. Нећемо допустити да стубови друштва: наука и култура бивају уздрмани због загребане сујете аутократе на власти.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ