lat

Обележавање годишњице петооктобарских демократских промена


ПОДЕЛИТЕ:

Осамнаесту годишњицу демократских промена 5. октобра 2000. године обележили су организовано и скромно неки његови учесници, који су се окупили на изложби фотографија са петооктобарских догађања у врачарском одбору Демократске странке.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац да се нада да неће бити потребе да се поново организују петооктобарске демонстрације, већ да ће бити довољно да се опозиција окупи, заједно наступи на изборима и победи већином изборне воље грађана.

Он је рекао да ће грађани поново, ако буде неопходно, бранити своју изборну вољу, као што је она одбрањена пре 18 година, када је показано да постоје грађани спремни да зарад своје слободе изађу на улице и супротставе се сили.

"Ја 5. октобар видим као историјски догађај у коме су грађани били спремни да бране своје право да буду грађани, да оног кога су изабрали буде и стварни председник", рекао је Лутовац.

Зоран Живковић, лидер нове странке и председник Владе након убиства првог демократског премијера Зорана Ђинђића, рекао је да је 5. октобар отворио нове видике, али да посао није завршен, јер није било 6. октобра, односно лустрације. Нагласио је да то не значи да је требало организовати преке судове нити сличне видове насиља како противници петооктобарских промена представљају, већ "мало оштрији" наступ.

Поручио је да опозиција мора да се уједини и закуне да ће радити све док посао не буде завршен и Србија не буде нормална држава.

Присутни су минутом ћутања одали пошту Зорану Ђинђићу, "без кога не би било ни Петог октобра".

На изложби су били присутни функционери Демократске странке, Нове странке, посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић, кошаркашки тренер Душко Вујошевић и други.

(Извор: Глас Америке)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ