lat

Новаковић: Власт злоупотребљава страхове грађана у Војводини и штити оне који позивају на прогон миграната


ПОДЕЛИТЕ:

Покрајински одбор Демократске странке за Војводину (ПО ДС) осуђује позиве на прогон и ширење мржње према мигрантима у Кикинди и осталим местима у покрајини. Сутрашњи скуп испред кикиндске цркве који најављују опскурне десничарске организације под мотом "Стоп насиљу миграната" и "Кикинда без миграната" јесте неприхватљива манифестација мржње и отвореног позивања на насиље коме се мора стати на пут пре него што ескалира у сукобе ширих размера. Државни органи и институције су дужне да гарантују и обезбеде сигурност свих људи и њихове имовине, како грађана Војводине тако и миграната који тренутно бораве на територији покрајине.

Председник ПО ДС Небојша Новаковић изјавио је данас да број миграната из блискоисточних земаља у пограничним општинама попут Шида, Сомбора, Суботице и Кикинде није мали и оценио да неки грађани у тим местима због тога страхују за своју безбедност. Према последњим званично објављеним подацима, у шест прихватних центара на подручју Војводине борави више од 2500 људи, а ту је и више стотина оних који нису у центрима и који траже начин да пређу границе са Хрватском и Мађарском и наставе даље према свом крајњем одредишту. Новаковић упозорава на то да екстремистичке организације користе повећано присуство странаца и страхове локалног становништа како би незадовољство грађана усмерили према самим мигрантима. При том постоје бројне индиције које указују на то да иза екстремистичких организација које позивају у обрачун са мигрантима стоји актуелна власт.

"Баш као и свим другим питањима, режим Александра Вучића и у свом односу према мигрантима води дволичну политику. Јавно им, као, помаже, како би се пред међународном јавношћу истакли својом кооперативношћу, а тајно распирује мржњу и нетрепељивост према њима. На тај начин се незадовољство људи због дуготрајности и нерешавања мигрантске кризе, уместо према власти, усмерава према мигрантима, који су и сами жртве неодговорности и неспособности те исте власти. Да није тако, не би било ни тобожњих грађанских патрола које пресрећу мигранте по улици, ни лавине измишљених вести о "монструозним мигрантима" и њиховом походу на Србију, па ни јавних скупова попут овог који се за сутра најављује у Кикинди. Позивам грађане Кикинде и других места да се не одазивају позивима на овакве скупове јер је то једини начин да њихово евентуално незадовољство, или страх за сопствену безбедност, не буду злоупотребљени за ширење ксенофобије, мржње и насиља у друштву," поручио је Новаковић.

Покрајински одбор Демократске странке за Војводину

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ