lat

Новаковић: Венце жртвама, а споменик џелатима


ПОДЕЛИТЕ:

Новосадска рација, један од највећих злочина на подручју Војводине у Другом светском рату, догодила се на данашњи дан 1942. године. У ужасним злочинима етничког чишћења убијани су Срби, Јевреји и Роми, чија су тела заувек нестала под дунавским ледом.

Покрајиснки одбор Демократске странке у Војводини сматра да је најисправнији вид одавања поште свим жртвама, неодустајање од борбе које демократе воде месецима уназад са градским властима у Новом Саду, а то је да се прекине са градњом споменика тзв. Жртвама Другог светског рата, међу којима су убројани и мађарски фашисти. Споменик се између осталог диже и Јаношу Тоту, који је био у групи четворице хонведа који су управо током злогласне Новосадске рације изводили људе из њихових домова у Руменачкој улици и на лицу места их стрељали, што потврђују и правоснажна судска документа.

„Ако данас дозволимо аболирање злочинаца, допустићемо да сви злочини фашиста, укључујући и Новосадску рацију, буду релативизовани. Подизањем овог спорног споменика, бришу се разлике између злочинаца и жртава, фашиста и антифашиста, ревидира се и прекраја историја. Демократе неће дозволити да гласови Српске напредне странке и Покрета обнове Краљевине Србије, којима су донете одлуке о подизању споменика, пониште тековине деценијске антифашистичке борбе, на коју се Војвођани поносе. Не можете носити венац жртвама Рације, а у исто време дизати споменик њиховим џелатима“, истакао је председник Покрајинског одбора Демократске странке Небојша Новаковић.

Да се иде управо у правцу ревизије говори и чињеница да је планирано да натпис на споменику буде исписан на српском, мађарском и немачком, али не и на језицима других страдалих цивила, као што су Јевреји и Роми.

Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину, поново тражи од градске власти у Новом Саду да поништи спорну одлуку о подизању споменика и тако спречи посредну рехабилитацију злочинаца и припадника окупационих војних снага чија су се имена, могуће тенденциозно, нашла на списку невиних жртава. Подсећамо да је спорна одлука донета пре више од годину дана, а захваљујући гласовима градске „комуналне“ коалиције, недавно су у буџету Новог Сада издвојена и средства за покривање трошкова изградње тог обележја.

Поводом обележавања годишњице Рације из 1942. године и у светлу новооткривених чињеница, једино одговорно према жртвама, историји и истини сада би било да градске власти у Новом Саду признају своју грешку и пониште одлуку која је на силу наметнута Скупштини града.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ