lat

Неприхватљива бруталност полиције над грађанима


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка још једном упозорава председника Србије Александра Вучића и његове следбенике да синоћни протест испред Дома Народне скупштине у центру Београда и сукобе грађана са полицијом нипошто не покушавају представити као насиље опозиције и излив незадовољства због поновног пооштравања државних мера у сузбијању вируса COVID-19. 

Суштински разлози за синоћни протест, али и протесте који следе, налазе се у начину на који владајући режим покушава да управља државом и друштвом, али и озбиљним последицама таквог владања које се више не могу сакрити. Вучић сада покушава да сваког грађанина Србије прогласи за кривца за катастрофално стање у држави и друштву. Он би да о свему одлучује, а да ни за шта не буде крив. Зато је једна од главних порука синоћног протеста: Ко се пита за све, тај за све треба и да одговара.

Једном државом се не може владати путем ванредних конференција за новинаре и тоталном пропагандом путем медија. За решавање сложених проблема као што је пандемија ЦОВИД-19, потребно је знање, искуство и одговорност. Све оно што Вучић нема.

Синоћна мелодрама у Вучићевом извођењу и режији, само је повод за излив грађанског незадовољства. Разлози за протест су и лични и општи. Грађани Србије предуго трпе злостављање од стране власти да би се њихов бунт сада могао објаснити само најавом новог полицијског часа. У центру Београда се синоћ протествовало против свега лошег што је режим Александра Вучића урадио у последњих осам година: лажи, криминала, насиља, гушења слобода, болести за чије ширење је директно одговорна власт, надолазеће беде, преговора о Косову којима нико не зна ни тему, ни циљ...

Бруталност полиције у обрачуну са учесницима протеста и мирним грађанима, па чак и случајним пролазницима, показује да руководство полиције и сами полицајци уопште немају представу о томе каква је улога (и обавезе) полиције у савременом друштву. Полиција је у свом поступању несумњиво изашла из оквира закона, што ни у ком случају не може остати без последица по одговорне људе у врху Министарства унутрашњих послова и Управи полиције.

Протести не могу и не треба да стану док наведени захтеви не буду у потпуности испуњени. Без испуњења наведених захтева, криза ће се само продубљивати, а држава и друштво даље тонити у сукобе и хаос. Овде више није реч о борби за политичке интересе, идеологију или власт, већ о борби за спас државе и читавог друштва од извесне пропасти у коју нас све води владајући режим.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ