lat

Наш ваздух је видљив, а мере власти невидљиве


ПОДЕЛИТЕ:

Говорећи о загађењу ваздуха данас постављамо питања одговорности и солидарности, оценио је лидер демократа Зоран Лутовац, одговорности власти у чијем интересу ради и солидарности нас, грађана, колико смо спремни да се заједно супротставимо када та власт угрози јавни интерес. Ресорни одбор за екологију Демократске странке позвао је грађане и грађанке да се данас у 18 часова придруже протесту за чист ваздух иницијативе Не давимо Београд испред Скупштине Србије.

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Председник Ресорног одбора Демократске странке за екологију проф. др Бранимир Јованчићевић, и чланови одбора Весна Петковић и Слободан Јаредић сагласни су у оцени да Србија спада у ред земаља које мало воде рачуна о својој животној средини, па је иако имамо знање, истраживаче, семинаре, конференције и 37 закона из области животне средине, сваки њен аспект лош.

Професор др Јованчићевић истиче да Србија мора да смањи употребу угља, али и да се посвети побољшавању енергетске изолације објеката. Он истиче да је једини начин да се систематски и одговорно реше проблеми загађења ваздуха, али и осталих делова животне средине, давање предности знању.

„Екологија је област у којој стручњаци и знање морају да надјачају политику. У будућој демократској влади само дефинисање заштите и очувања животне средине као приоритета, али и постављање министра екологије као једнаког председнику владе, гарантоваће решавање проблема“, истакао је Јованчићевић.

Професор др Јовачићевић подвукао је да су јачање еколошке свести кроз систем образовања и пооштравање казнене политике први кораци ка очувању животне средине које држава Србија мора да предузме.

Весна Петковић истакла је да је у најмању руку непримерена изјава председника Србије да је повећање животног стандарда грађана разлог загађења ваздуха, указујући на то да председник оптужује грађане, јер могу себи да приуште аутомобил, а да избегава да се одговорно и системски бави овим проблемом. Петковић је указала и на истраживање удружења „Станиште“ где се види да је у протеклих неколико година преко 500 милиона евра од убирања еколошких такси држава ненаменски трошила. Она је такође подсетила како Србија и даље нема Стратегију за заштиту животне средине, а камоли стратегију за заштиту ваздуха од загађења.

Слободан Јаредић указао је на катастрофално стање саобраћајне мреже у нашем главном граду као и на чињеницу да је Београд једини град који нема решен нити аутобуски, нити железнички саобраћај. Јаредић је подсетио на свакодневне саобраћајне гужве, скраћивање трамвајских линија и ослањање целокупног градског јавног превоза на аутобусе на дизел погон.

Чланови Ресорног одбора за екологију Демократске странке позвали су грађане и грађанке да буду солидарни у одбрани својих права и да се заједно супротставе угрожавању јавног интереса и јавног здравља, и да се данас у 18 часова придруже протесту за чист ваздух иницијативе Не давимо Београд испред Скупштине Србије.

Инфо служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ