lat

Малиновић: Питање је куда иде Србија


ПОДЕЛИТЕ:

И пре доласка америчког званичника Томаса Зарзецког у посету Србији, београдски медији, а пре свега таблоиди, крупним насловима најављу да "Американац долази да нам прети санкцијама" или да су у Америци побеснели због панцира.

Пензионисани генерал и функционер Демократске странке Срето Малиновић за Глас Америке каже да после демонстрације система С-400 и Панцир на недавној заједничкој вежби са Русима, за њега посета Зарзецког није неочекивана.

"Верујем да многи сматрају да је то повезано са куповином хеликоптера Ми35 или Панцира - ја лично мислим да није. Суштински су дошли заправо да виде шта то Србија ради и куда Србија хоће. И шта се тиме демонстрира. Суштински - какве су политичке поруке", сматра Малиновић.

Према његовој оцени, тешко је проценити хоће ли Србија бити изложена неким санкцијама, али је чињеница, истиче Малиновић, да је фирма Rosoboronexport, која је са српским СДПР-ом носилац посла у вези са куповином хеликоптера Ми35 - под америчким санкцијама.

"Ако сте приметили нико није правио проблем Мигова 29, нико није правио питање чак ни тенкова Т72, ни оних БРДМ-ова. Тренутно је дошло у жижу интересовање Америке за дешавање на нашем терену после доласка С-400 и Панцира на наш терен. И поента је шта су Руси хтели да поруче тиме. И коме", каже Малиновић.

У разговору за Глас Америке, он подсећа да је и Турска купила систем С400, да је добила упозорење Америке, али да се није ишло даље од тога, јер је Турска кључни партнер САД и НАТО у том региону. Србија нема ту улогу и важност, додаје Малиновић и указује на политичку димензију целе приче:

"Пре свега се жели видети куда земља, која пледира да буде партнер Америци и пледира да иде у Европу, куда она заправо иде са практичним радњама које проводи на пољу одбрамбене сарадње".

Уколико се и догоде неке санкције, према мишљењу Срете Малиновића, "то би могло да се заврши на министру одбране или његовом помоћнику, који су били најгласнији у вези са овом набавком Панцира, С-400 и другог наоружања, или заједничких вежби са Русима и словенског братства".

"Ми нисмо толико значајни, а можемо добити по носу као да смо не знам како значајни само зато што не играмо како треба", каже Малиновић на крају разговора за Глас Америке.

(Извор: Глас Америке)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ