lat

Лутовац: Подела у ДС нема, само неколицина незадовољних - “пучиста”


ПОДЕЛИТЕ:

Председник ДС Зоран Лутовац рекао је да ће до састанка са омладином ДС доћи и да такве ствари не треба решавати у медијима. Додао је да подела и блокова у ДС нема, да само постоји “неколицина незадовољних”, које је назвао пучистима у странци. “Уместо да спроводе политику странке, они своје незадовољство претварају у политику и ту политику пласирају у Вучићевим таблоидима”, рекао је и додао да није у реду што је глумац и функционер ДС Бранислав Лечић управо то урадио.

Седницу ГО ДС напустио је део чланова јер су у расправи о дневном реду учествовали и људи који нису чланови странке. У истом дану распуштени су и одбор странке у Београду и страначки подмладак.

Представници Омладине Демократске странке Александра Божић и Немања Ивановић изјавили су за Н1 да се данас ипак неће састати са председником странке Зораном Лутовцем, јер ни после пет дана нису добили образложење зашто су распуштени. Незванично им је, како тврде, поручено да је таква одлука донета да би се "уподобили", иако су, како сами кажу, и досад спроводили програм и политику странке.

Лутовац је, коментаришући то, рекао да ће са омладином бити састанка, да треба да се разговара, али не у медијима, што им је, како каже, и сугерисао на неформалном састанку одржаном у недељу.

Навео је и да је погрешно цитиран, да није рекао да треба да се уподобе мишљења, већ процедуре за одржавање Изборног конгреса.

Лутовац оцењује да је малициозно рећи да је на Главном одбору говорио неко ко није члан ДС, подсећајући да је говорио Небојша Зеленовић (ЗЗС), који је, како каже, био гост ГО, као и Гојко Божовић и подвлачећи да то није први пут, да су гости говорили и раније, као на пример Саша Јанковић.

"То су малициозне ствари. А што се тиче оцене о подели и блоковима, нема ни подела ни блокова у ДС", каже Лутовац додајући да постоји само неколицина незадовољних. То није блок, то нису поделе, ако имате на ГО одлуке о важним питањима које се доносе у пропорцији од 190:9 или 180:4, о каквим поделама ми говоримо, упитао је.

Расправе - да, уважавање мишљења мањине - да, али да се те расправе воде у оквиру органа ДС, додао је гост Дана уживо.

Лутовац наводи да постоји неколицина незадовољних људи који своје незадовољство претварају у политику. "Уместо да спроводе политику странке, они своје незадовољство претварају у политику и ту политику пласирају у Вучићевим таблоидима и режимским медијима... И сама чињеница да они тамо добијају простор и да су приказани или неутрално или позитивно, показује коме користи то - сигурно не користи ДС", каже.

Оцењује да Вучић све време покушава да уништи ДС, наводећи да користи све ресурсе: "Неки (из ДС) у то улазе несвесно, исказујући нека задовољства која нису у интересу Демократске странке јавно, у његовим медијима, и он то експлоатише и то објективно наноси шетету, било да то неко хоће да уради или неће".

Унутар ДС демократију нарушавају они који не разумеју демократију, рекао је Лутовац, додајући да су то "ови који су покушали пуч у ДС, који су покушали да изазову опструкцију".

Лутовац каже да они имају могућност да преиспитају политику странке на ГО и како он као председник ради, да на свакој седници могу да поставе питање поверења у њега, да гласају о тој политици... "Не, определили су се да ускрате кворум, да повуку људе, да нема довољно људи и да уместо да одлучујемо о важним темама, да се бавимо тиме колики они имају утицај у странци и да ли треба да се врши прерасподела... О томе се ради. У ДС је огромна већина за политику која се води - то показују не само гласања која су врло убедљива на ГО, то показују и расположења наших бирача и наших чланова у Србији", истакао је.

Оценио је да људи желе ревитализовану ДС која ради исправне ствари, додајући да они управо то раде.

Проблем с омладинцима - различити ставови две групе о Изборном конгресу

Упитан о случају са омладинцима, Лутовац наводи да је он, као председник ДС, дужан да води рачуна о томе да се те ствари решавају унутар странке. Каже да се трудио да не нарушава аутономију омладинске организације, и да је искључиво комуницирао са онима који желе са њим комуникацију. "Мене су омладинци подржали на унутарстраначким изборима, ја сам им обећао да ће они имати простора у странци и то и радим, укључујем их у ресорне одборе, свуда где је могуће укључује омладину".

Проблем је настао, каже, кад је између омладинаца дошло до различитих ставова о начину и термину како организовати Изборни конгрес. Извршни одбор је, како каже, потом предложио једногласно да се тај конгрес одржи тек пошто се донесу правила на основу којих нико неће бити незадовољан и која ће створити равноправне услове за све. Тврди да је део њих прихватио то, али да је други део ипак хтео да се одржи тај конгрес. Начин да се то реши је да сви седнемо за сто и расправимо о правилима прихватљивим за све, рекао је Лутовац, који каже да медији нису место за тако нешто. Каже да, као председник странке, не сме да се сврстава на једну или другу страну, већ да је његова функција да покуша да помири ставове, како би се нашло решење прихватљиво за све.

"Ја сам рекао да правила о одржавању избора треба да се уподобе, а не они", каже Лутовац, наводећи да је погрешно цитиран. Таман посла да се уподобе мишљења, омладина треба да мисли различито, треба да се чује њихов глас, уподобљавање се односи на процедуре, које могу да се испоштују, додао је.

Лутовац каже да је спреман на то да се на сваком ГО постави питање поверења у њега, и да то дозвољава Статут странке, али каже да се то не поставља "јер знају да је поверење много веће чак него на ГО", и да води политику која има пуну подршку. "Зато уместо да поставе питање поверења, они покушавају договорима, опструкцијама, неформалним путем на други начин да доведу у питање руковођење странком. Ја их позивам - дајте политику која је алтернативна, реците шта ми замерате, хајде да питамо чаланство да ли су за ваш предлог или мој... Увек сам спреман за то и на следећем или на сваком другом ГО да поставимо то питање", рекао је.

"Није у реду да Лечић критикује у Вучићевим таблоидима"

Бранислав Лечић је рекао да није задовољан тиме што се глас ДС унутар СзС не чује једнако као и други.

"Бранислав Лечић је велики глумац, можда и један од највећих глумаца, и он је навикао на велике улоге. Њега кад нема у главној улози осећа се запостављеним. Бранислав Лечић има сву слободу да се бави својим послом у ДС - а то је шеф ресорног одбора за културу. Годину и по дана није ни формиран тај одбор... Бранислав Лечић има сву могућност, био је активан на протестима и увек га има на протесту кад говори, а кад не говори - ретко га можете видети... Бранислав Лечић има право да поставља питања, има право да буде незадовољан, али није у реду и демократски да у таблоидима поставља нека питања и тражи неке одговоре", рекао је коментаришући изјаве Лечића.

Лутовац каже да није знао да је Лечић уопште незадовољан, да му то он није давао до знања и да је мислио да је све у реду. Додаје да је мислио да је Лечић заузет својим глумачким ангажманима, да не стиже да се бави радом у ресорном одбору за културу, па је зато, каже, сарађивао са другима, имајући разумевање за његово глумачко ангажовање.

Наводи да није у реду што Лечић, како каже, у Вучићевим таблоидима поставља питања, тражи одговоре и износи критике.

Одлуке одбора које су остале у сенци

Лутовац је рекао да је прича о подели ставила у сенку то да је на одбору решено да се самостално финансирају, како не би калкулисали у будућности с тим да ли ће имати новац из буџета или да ли ће им неки тајкун помоћи, наводећи да је то изгласано.

Донели смо и још једну крупну одлуку - да формирамо Грађански демократски клуб у који ће ући независни интелектуалци, не чланови странке, који треба да нас критикују, упозоравају, да воде полемику и расправу о важним питањима, рекао је Лутовац, наводећи да је више од 30 интелектуалаца на то већ пристало.

"Управо ти људи који су доводили у питање кворум, дебатовали су о неважним стварима (у суботу на ГО)", рекао је. Додао је и да ти људи "који су опструисали" и не иду на протест.

Упитан о неким последицама по њих, рекао је да је етички одбор странке покренуо дисцилински поступак, додајући да су различита мишљења пожељна, а да различите, посебне политике и личне агенде не треба да буду изнад интереса ДС и грађана.

Што се тиче уједињења ДС, каже да су донели одлуку на ГО Уједињене ДС и да су формирали комисију у коју ће ући по два члана сваке странке, а који су задужени за отклањање формално-правних и техничких проблема који воде ка уједињењу. "Неки људи, међу којима су и ти пучисти, су хтели ту идеју уједињења да присвоје и да они воде причу о томе", каже Лутовац, додајући да је његова дужност да са њима разговара о томе.

(Извор: Н1)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ