lat

Лутовац: Нема оправдања за бруталност полиције према грађанима и новинарима


ПОДЕЛИТЕ:

Лутовац је рекао да режимска пропаганда сада покушава да протесте представи као покушај насилне промене власти, док су ти протести по својој суштини "заправо вапај грађана Србије за нормалним животом". Он је нагласио да до сукоба сигурно не би дошло да их власт није желела и подстицала, те подсетио на чињеницу да је за стање у сваком друштву, па и за сукобе и тензије, увек највише одговоран онај ко има и највећу моћ, а то је у данашњој Србији несумњиво - Александар Вучић. "Председник Србије управља државом на противуставан начин путем ванредних конференција за новинаре и својих медија. Он је у земљи практично забранио другачије мишљење и укинуо дијалог као једини демократски пут решавања отворених питања у друштву. Протести на улици су једини начин да грађани изразе своје незадовољство и зато нема оправдања за прекомерну употребу силе од стране полиције према грађанима и новинарима, којој смо сви били сведоци у претходне две ноћи,“ истакао је Лутовац.

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац каже да протесте треба наставити до испуњења постављених захтева. За Лутовца су захтеви које је усагласила опозиција реални и разумљиви зато што представљају минимум услова које је неопходно створити за смиривање кризе и какву-такву нормализацију живота у земљи. Такође, постављени захтеви су и "најмањи заједнички садржалац свих захтева и порука које упућују учесници протеста". "Мотиви због којих су грађани поново изашли на улице очигледно су разнородни, а некад и сасвим лични, али је потреба да се у пандемији новог коронавируса заштити здравље и сачувају животи људи - општа и заједничка за све. Јасно је свима да је неодговоран и егзибиционистички однос власти према пандемији само један од разлога за незадовољствио грађана, али је претња заразом нешто са чим се сада акутно суочавамо и са чим се као друштво морамо изборити. Због тога смо и истакли захтев за смену постојећег Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19 и именовање новог у којем ће главну реч водити људи из медицинске струке, а не тотални лаици попут Вучића и Ане Брнабић. За борбу против вируса потребно нам је вођство којем ћемо веровати и у којем ће бити људи који ће својим речима и поступцима стајати иза одлука и препорука које доносе. Због тога и апелујемо на све учеснике протеста да користе маске и да се придржавају другим мера заштите од инфекције," објаснио је Лутовац.

Према речима Лутовца, смена челних људи у Полицијској управи за Град Београд и Министарству унутрашњих послова који су командовали акцијама полицијске бруталности је други кључни захтев који ни за једног учесника протеста није и не може бити споран. Штавише, осим моралне и дисциплинске, виновници напада на грађане морају да сносе и кривичну одговорност. „Својим очима сам видео на десетине повређених и претучених грађана који уопште нису учествовали у сукобу са полицијом, а некима сам указивао и прву помоћ. Видео сам и изузетно велики број људи који нису били у униформи, а који су учествовали у батинању грађана и хапшењима. Јавност мора сазнати ко су ти људи и да ли је заиста реч о полицајцима у цивилу. Вучић признаје само оне који су са њим, док опозицију и све остале грађане покушава да дехуманизује и прогласи за некакве фашисте и хорде насилника. Све су то разлози за наставак протеста и зато ћемо и вечерас подржати грађански протест и доћи испред Народне скупштине у 19 часова", поручио је Лутовац.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ