lat

Лучић: Весићева изјава да би Ђинђић данас био на страни Вучића је непристојна


ПОДЕЛИТЕ:

Чланица Политичког савета ДС Љиљана Лучић каже да иза убиства премијера Зорана Ђинђића стоји најмрачнији део државе и да је политичку позадину јако тешко истражити до краја - и кад би држава то хтела. Изјаву заменика градоначелника Горана Весића да би данас Ђинђић био на страни Вучића оценила је некоректном, непристојном и додала - паралеле нема.

На данашњи дан пре 16 година убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке (ДС) Зоран Ђинђић. Данашњи дан обележава се шетњама, полагањем венаца и цвећа на његов гроб и на месту погибије - у дворишту Владе Србије.

Лучићева каже да сећање на њега поприма ритуалне облике, али да још нема озбиљног сагледавања његове улоге у друштвено-политичком животу Србије, нарочито у тој важној деценији, када је завршено са епохом Слободана Милошевића. "И када смо покушали у владама после 2000. да реформишемо и демократизујемо Србију, приближимо је Европи и модернизујемо".

Гошћа Дана уживо каже да данас постоје покушаји да се релативизује његова улога и оно што је радио за Србију и да се његовим именом манипулише. "Данас имате те честе тезе да се реформе које је водио - данас да се настављају. Чињеница да се Србија како тако креће ка ЕУ, или да како тако покушава да одговори на изазове економског развоја, не значи да би то био правац којим би Зоран Ђинђић тако ишао. Тај покушај неких учесника актуелне власти није коректан и не ради се о истини", наглашава Лучићева.

Заменик градоначелника Београда и некадашњи функционер Демократске странке Горан Весић је, у интервјуу Куриру, рекао да би Зоран Ђинђић данас био на оној страни на којој се решавају проблеми и да би спроводио оно о чему је сањао, тј. кратко и јасно – био би са Вучићем.

Има нечег некоректног у изјави да би он био уз Вучића, и поставља се питање у којим то политикама, рекла је на то гошћа Дана уживо. "Ми у последњих шест, седам година имао потпуно урушавање оно мало успостављених демократских институција, имамо потпуно пренебрегавање поделе власти на извршну, законодавну и судску власт, имамо један снажан покрет ка једној аутократији, приватизацији државе... Изгубили смо чак неке демократске стандарде које смо у зачецима успоставили, немамо елементарно поштене изборе, слобода медија је доведена под знак питања... Не може се правити паралела са оним што се дешавало у време Владе Зорана Ђинђић, па и влада у којима је ДС учествовала. Јасно је да, пре свега, ствари као што су пораз владавине права нас коштају и економског развоја", рекла је Лучићева.

Она каже да људи нису упознати са чињеницом да су, после 2014, критеријуми којима се мери владавина права и степен корупције по мерилима Светске банке, све гори и гори.

Због тога, додаје, није чудо што Србија за ових шест, седам година има танке резултате, без обзира како се то представљало, јер су, како оцењује, суштински најслабији у региону. Она констатује да тако није било ни у време Владе Мирка Марјановића. "Ово што се данас дешава ни на који начин се не може поредити с периодом кад је владу водила ДС".

Враћајући се на изјаву Горана Весића, Лучић је рекла да је то некоректно и да није ни пристојно. "Не можете људе који су, додуше тада као радикали, 2003. најављивали убиство Зорана Ђинђића, који нису учествовали ни на комеморативној седници у парламенту поводом његовог убиства, и људе који су прелепљивали табле са његовим именом, Булевара на Новом Београду, онима с Ратком Младићем - не можете рећи да се ради о људима који уважавају оно што је Ђинђић радио или да су настављачи те политике, то је неукусно".

Гошћа Дана уживо каже да је и њихов "бекграунд" различит, да је Зоран Ђинђић био научник, доктор филозофије, који је сагледавао једну ширу слику друштва, који је комуницирао с најзначајнијим именима европске филозофије, а с друге стране је, како је додала, човек који је издавао и уређивао књиге (председника СРС) Војислава Шешеља. "Један је имао амбицију, почевши као млади левичар, развијајући се до демократе неолибералног кова, а други је имао концепт "велике Србије" коју је Шешељ заговарао".

Сам Вучић је, додала је, изјавио да није разумео пад Берлинског зида. "А ми смо жестоко платили то што ви нисте разумели", наводи она.

Упитана које су то идеје које су остале после Ђинђића, рекла је да је то она да ако Србија хоће да се развија, мора да се развија као демократско друштво. "Без успостављања демократских институција, владавине права, слободе медија, нема ни економског развоја... Неће доћи ниједан инвеститор ако ово није, пре свега, земља у којој се поштује владавина права", истиче гошћа Н1.

Лучићева оцењује да имамо приватизацију државе, а да је привреда "очерупана политиком владе". Мора да се врати улога парламенту, мора да постоји критички дијалог, имамо потпуну девастацију парламента, истиче. "У јавном дискурсу имамо агресију, мржњу, дисквалификације. Председник државе нас сваки дан уверава да је спреман на разговоре са Албанцима, на компромис... Да ли ико ко има пристојне намере да разговара са неким каже - сиктер, бре, багро једна? То се никад није десило".

Ми данас живимо у једном ауторитарном, недемократском друштву, где било која реч која се односи на критику власти, бива дочекана најстрашније, додаје.

Говорећи о томе што се годишњица убиства покојног премијера обележава у више колона, каже да је несрећна због тога, и да то говори и да у том делу нашег друштва, где су демократе и људи сличних оријентација, сујете играју велику улогу. Надам се да ће вечерас у 18 часова бити другачије и да ће грађани показати како треба одати пошту покојном Ђинђићу.

Сећајући се Ђинђића каже да је много радио и био захтеван према сарадницима. Карактеристична је била и његова борба са ауторитетима, додала је, а истакла је то што је умео свакоме да нађе место.

На питање да ли ће држава успети да испита политичку позадину убиства Ђинђића, Лучићева каже - и кад би хтела, то је тешко урадити. Та политичка позадина, то су најмрачнији делови служби безбедности које никада нису размонтиране, које нису могле да опросте чињеницу да Милошевић мора завршити у Хагу, додала је. Сматра да је то јако тешко истражити до краја. "Али оно што је јасно је да иза тог убиства стоји најтамнији, најмрачнији део државе и њених тајних и најмрачнијих служби", закључила је Љиљана Лучић.

(Извор: Н1)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ