lat

Кризни штаб свесно довео грађане у заблуду и опасност


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка позива Владу Србије и Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 да одмах објасне грађанима Србије и читавој јавности зашто се званични подаци о броју заражених и умрлих у пандемији новог коронавируса драстично разликују од збирних података које су државним властима достављале ковид болнице и друге здравствене установе.

Истина о стварним размерама епидемије се више не може скривати ни један једини дан, јер су државне власти својим манипулацијама у свему што предузимају у покушају да сузбију заразу, па и подацима о зараженим и умрлим, већ довеле у опасност животе и здравље милиона грађана Србије. Успешна борба против епидемије није могућа без дисциплине грађана и поверења у државу и здравствени систем, а самодисциплине и поверења сада нема управо због оног што говоре и раде они који ту борбу по природи свог положаја у држави и друштву треба да предводе.

Демократска странка подсећа на то да су новинари БИРН-а пре више од две недеље објавили како је број преминулих и заражених вирусом COVID-19 у званичној државној бази података о епидемији неколико пута већи од броја који је јавно саопштен. Сазнања БИРН-а још нико није аргументовано оспорио, као што нико није демантовао ни изјаву познатог епидемиолога проф. др Зорана Радовановића, који је колико синоћ јавно рекао да је број умрлих и заражених новим коронавирусом и према његовим информацијама вишеструко већи од оног који саопштава власт. Напослетку, у званичне податке о епидемији у нашој земљи, као и сврсисходности мера које се предузимају против заразе, више не верује нико ни у свету, па све више земаља затвара своје границе за држављане Србије. Због свега напред наведеног, тражимо да:

- постојећи Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 одмах буде распуштен и да се формира нови,
- новоформирани Кризни штаб одмах пропише мере заштите људи које ће се односити на читаву земљу, а које ће бити засноване на максималној превенцији и едукацији грађана, а не на голој репресији,
- истражни органи спроведу истрагу против свих одговорних лица у досадашњем Кризном штабу, почевши од коруководилаца и представника медицинске струке који су имали приступ званичној бази података COVID-19.

Демократска странка сматра да у овом тренутку нема важнијег друштвеног питања од тога да се сазна пуна истина о размерама епидемије у Србији и да се кривци за садашње стање примерено казне. Ако је након бескорисно репресивних мера и њиховог наглог укидања због одржавања избора, постојало и зрно поверења у Кризни штаб, данас га више нема и свима је јасно да се суочавамо са распламсавањем епидемије и покушајем прикривања истине. Нови коронавирус је очито имун на пропаганду режима Александра Вучића и то је данас ваљда свима постало јасно. Удружени грађани, струковни савези, политичке странке и све друге организације и појединци, представљају једину снагу која у овом тренутку може и мора да се избори за истину о епидемији, али и за суштинску промену односа и метода у борби против вируса COVID-19.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ