lat

Крађа беба не застарева и не заборавља се


ПОДЕЛИТЕ:

Вест о телима тринаест беба која су се налазила у хладњачи болнице у Краљеву, узбуркала је јавност, изазвала огорчење и оправдана питања о мотивима челника здравствене установе да се са оваквим одсуством емпатије и етике односе и више енергије и пажње улажу у заташкавање и негирање одговорности.

Број слика: 1

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Демократска странка годинама уназад пружала је безусловну подршку настојању родитеља несталих беба да се истина, без обзира на проток времена утврди и открије, да се санкционише крађа беба и отклони свака сумња да се инкриминисана пракса наставља у нашим установама здравства. Доследност и истрајност која је исказана у јавној подршци родитељима и институционалној борби за измену кривичног законика препозната је у јавности и на позив Форума жена Демократске странке у Краљеву су о овом неуралгичном проблему говорили Александра Јерков, потпредседница ДС, Драгана Ракић, потпредседница ДС; Дарко Симић, члан ИО и Зорица Стаменковић, председница ФЖ ДС и одборница у Градском парламенту.

Наша одборница Зорица Стаменковић је казала да се јавност врло узнемирила последњим дешавањима у болници, да је то доказ неспособности локалне власти, родитељи несталих беба који нису добили правду се са правом питају о чему се ради и захтевамо и као грађани епилог целе приче која према последицама надраста сваки политички оквир, али се у име и због политике минимизира и маргинализује. Не постоји више истина, постоји једна истина, као и разлог зашто се не открива.

- Више од четири године на почетку сваке седнице молим колеге да усвојимо једну једину измену кривичног законика - да кривично дело крађе беба не застарева – подсетила је Александра Јеров, потпредседница Демократске странке и додала:

- Молила сам колеге у највишем законодавном телу да ја одустанем од предлагања ако је проблем што опозиција предлаже, да се не јављамо за реч када буде дискусија, само да се усвоји, али ништа није помогло.

- Упркос интенцији власти да се овај проблем заклони и са целисходним решавањем не отпочне, Србију је Савет Европе више десетина пута опомињао да је рок из пресуде Европског суда за људска права истекао пре готово четири године и да је срамно што се пролонгира.

- Битно је одредити се, ми не истичемо проблем због публицитета и прикупљања политичких поена, још мање због диктата, ми то чинимо као представници људи којима смо дужни пуну истину – нагласила је народна посланица Александра Јерков и закључила:

- Наш недвосмислен закључак је да је и ово последица тога што су институције слабе, што се закони не поштују, а ефикасне заштите за грађане нема.

Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке је рекла да локална власт у Краљеву није једина која је неспособна, да је такво стање у целој држави и да грађани траже одговоре на ово питање и сва друга питања, које власт не пружа, да су грађани жељни истине и правде да су зато на улицама, и затевамо од надлежних органа да се ова афера реши да су једине фабрике које раде фабрике лажи и афера. Грађани почињу да осећају последице и увиђају сервиране обмане и манипулације и зато сваког дана подршка грађанским протестима је снажнија и масовнија.

Демократска странка

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ