lat

Корак ближе победи над СНС режимом


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Драгане Ракић за Данас

Уједињена Демократска странка значи јачи Савез за Србију 

Демократска странка (ДС), Заједно за Србију (ЗЗС) и Социјалдемократска странка (СДС) формирале су унију три политичке организације која ће у скорој будућности прерасти у јединствену Демократску странку.

Клатно унутарстраначког политичког живота које је до сада ишло у смеру дељења и уситњавања демократских снага први пут у двадесетдеветогодишњем животу ДС променило је смер и кренуло у правцу интеграције и укрупњавања. Нисмо се ујединили само простим сабирањем.

Математику, бројеве и пребројавања нека користе други, погрешно, као и све остало. Ујединили смо се вредносно, око заједничких идеја због којих смо и постали политички активисти, а то је пре свега идеја грађанске, слободне и европске Србије. Окупили смо се око вредности, јер борба против сиромаштва, материјалног и духовног, мора бити главна тема данас у Србији.

Да није снажна и победничка идеја уједињења, не би је нападали и пре него што је до уједињења дошло. Нападају нас и са левог и десног политичког спектра, питају за разлоге уједињења, процењују домете, питају зашто баш сада и сл., а одговори су тако очигледни.

Зар постоји очигледнији разлог од крваве кошуље Далибора Станојевића, претученог одборника ДС-а из Књажевца? Претучени су и организатори протеста „1 од 5 милиона“ Страхиња Ћирић из Неготина и Милан Благојевић из Житорађе. Сетите се запаљене куће новинара Милана Јовановића, или Данке Симић из Малог Зворника, која је са места лаборанта премештена да ради у каменолому, јер јој се супруг као председник синдиката побунио због неисплаћених плата.

Вербално и политичко насиља које режим Александра Вучића већ седам година непрекидно емитује у јавни простор, полако је прерасло у видљиво и неподношљиво физичко насиље. Постали смо оне скуване жабе, које не примећују како вода у лонцу постаје све врелија.

Напредни режим је са дна друштва извукао најгоре. Друштвени талог који агресију и насиље бира уместо речи, данас плива по површини. У Вучићевој Србији влада се бицепсима, бејзбол палицама и металним штанглама.

Нашим општинама и градовима управљају локални шерифи, бахати моћници којима су управо криминални досијеи били најважнија препорука да се домогну високих политичких функција. Баш такви су најдрагоценији Вучићу, јер они знају како „убедити“ народ да гласа за Прворођеног, они знају како напунити стотине аутобуса и довести хиљаде људи на страначке митинге. Једино такви су спремни на све, да паљењем кућа, пребијањем, претњама отмицом деце, писањем претећих писама, покушају да ућуткају политичке неистомишљенике.

Било би сјајно када би се Вучићев режим могао срушити ватреним политичким говорима којих је било напретек у протеклих шест месеци широм Србије. Вучић би тада пао већ са првим протестима у децембру прошле године. Било би фантастично када би Вучића могли да смене луцидне анализе дневнополитичких дешавања која објављују Данас, НИН, Време… Баш би било фино када бисмо могли статусима на Фејсбуку или коментарима на Твитеру да изазовемо друштвени цунами и политички муљ поново вратимо тамо где му је место – на дно. Или у затвор. Међутим, то једноставно није могуће у земљи где је за 87 посто грађана телевизија главни извор информисања.

У демократским државама, а Србија ту и треба и мора да спада, власт се руши једино на слободним и поштеним изборима. Те фер и слободне изборе који ће се сигурно десити једног дана, морамо дочекати спремни. То подразумева да многе ствари већ буду урађене. Између осталог, потребно је припремити бар стотину одважних локалних лидера, носилаца изборних листа, људи са јаким личним интегритетом, људи који покрећу, инспиришу и буде наду својим комшијама да су промене могуће.

И наравно спремних да и њихове кошуље буду крваве. Потребне су нам хиљаде активиста који ће свакодневно стајати на штандовима, учествовати у уличним акцијама, закуцати на свака врата и разговарати са суграђанима у сваком селу, месној заједници, на улицама, пијацама и трговима. Потребно је мотивисати и обучити армију од 50.000 волонтера који ће на дан избора бити „чувари кутија“ и успети да упркос притисцима сачувају изборну вољу гласача. Потребно је и много тога другог, а тај велики посао може да обави само добро организована страначка инфраструктура.

Демократија тражи ангажованог грађанина. Слобода је захтевна, јер се за њу мора борити сваког дана. И њена цена је највиша, то ми, демократе, веома добро знамо. И зато смо се ујединили.

Не одустајемо од заједничке борбе са другим опозиционим странкама, јер јака Демократска странка ојачава и Савез за Србију. Јак Савез за Србију значи најшире могуће окупљање опозиционих снага које ће се изборити за фер и слободне. Једино у широком фронту можемо да утичемо на друштвена збивања у борби за слободу, солидарност и демократију. Сматрамо да је дужност сваког одговорног грађанина и грађанке да се укључи у ту борбу и позивамо вас да нам се придружите. Овде смо данас, да нас сутра буде више.

Ауторка је потпредседница Демократске странке

(Извор: Данас) 

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ