lat

Кобре и 225 мунгоса


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Диктаторски режим Александра Вучића, после паљења куће и покушаја убиства новинара Милана Јовановића, рушења под фантомкама у Херцеговачкој улици, пребијања опозиционих активиста током разних изборних кампања ангажовања људи из криминогених средина као припадника напредних батинашких јединица које га повремено обезбеђују, цртање мете на леђа Оливера Ивановића, што је резултирало његовим убиством, хапшења средњошколаца због учешћа на протестима против диктатуре, по ко зна који пут показао је своје право лице пребијањем студента Срђана Марковића, који је са још двоје колега пробао да испред Председништва Србије остави списак захтева за слободне и фер изборе.

На једног младог човека који се бори да факултетску диплому стекне напорним радом и учењем а не куповином исте као најближи Вучићеви сарадници и министри, који је као грађанин Србије жељан слободе дошао да председнику уручи захтев за одржавањем нормалних избора, Александар Вучић је пустио руљу набилдованих силеџија за које председник Српске напредне странке тврди да су припадници специјалне јединице војне полиције под називом Кобре, од којих ниједан није имао никакво обележје Војске Србије или неке њене јединице.

За време трајања осмогодишњег мандата председника Србије, ова елитна јединица Војске Србије обезбеђивала је и Бориса Тадића. Сарађивао сам са тим људима, виђао их готово свакодневно када сам одлазио у Председништво Србије. С обзиром да сам војни рок и сам провео у јединици војне полиције, у разговору са овим врхунским професионалцима евоцирао бих успомене на неке људе и догађаје и лепе војничке дане. Сретао сам и децу својих официра која су кренула часним путем својих очева.

За осам година обезбеђујући Бориса Тадића никада од стране ове јединице није примењена било каква сила према грађанима Србије, а било је демонстрација и протеста због хапшења Радована Караџића, Ратка Младића, геј параде. Чак и када је једном приликом до пријавнице у згради Председништва дошао човек са бомбом, претећи да ће се разнети, разоружан је преговорима а не употребом физичке силе. Бориса Тадића од грађана Србије није раздвајала метална заварена ограда.

У зграду Председништва Србије могао је да уђе сваки грађанин Србије и да на пријавници преда писмо, петицију, представку, жалбу или било који други документ, на који би врло брзо добио одговор од службе протокола а неретко и од самог председника Тадића.

Ушли смо у осму годину узурпације власти и закона, у осму годину гажења грађанских слобода и Устава Србије од стране председника Српске напредне странке Александра Вучића, који је Србију увео у галопирајућу диктатуру, рушећи муком стваране институције и правни поредак, обесмишљавајући изборни процес и уводећи Србију у политичку кризу застрашујућих размера уз најаву највећих опозиционих странака да ће бојкотовати све изборе док се не промене услови у којима се они одржавају.

Како је расла самовоља Александра Вучића, како је расла његова жеља и жудња за још више власти и моћи, тако је растао и број људи који га обезбеђују. Кад сагледам шта је све урадио Србији током свих својих мандата током деведесетих и после 2012. године, често помислим да то бројно обезбеђење у ствари не чува председника Српске напредне странке Александра Вучића од грађана, већ да оно чува грађане од Вучића, па се запитам зашто га не чува још више људи. Уз то неки од чувара би уместо униформи и обележја Кобри са дискретним силиконским кабловима и слушалицом радио везе у уху, свакако ваљало да носе беле мантиле са стетоскопом око врата и шприцевима напуњеним седативима, те да при руци имају прикладну кошуљу којој се лако везују рукави на леђима.

Сада чујем да ће убудуће председника Српске напредне странке обезбеђивати женски одред војне полиције. Не знам да ли ће се та елитна јединица звати Белоушке, Шарке или Мамбе. Сећам се да смо у средњој школи учили да су кобре змије отровнице из породице гуја. Од свих кобри, најпознатија је и највећа краљевска кобра из југоисточне Азије која се храни змијама па је позната и као змијождер. Чувена је и египатска кобра која поседује најснажнији отров, те се зато сматра најмртоноснијом а позната је по томе што ју је по предању искористила египатска царица Клеопатра да изврши самоубиство. Ове наше балканске Кобре биће познате по томе што ће нашем дахији чипуљићком помоћи да изврши политичко самоубиство ако овако настави. Јер ко на децу и студенте удари, оверио је карту за превоз од Андрићевог венца до Бачванске улице.

Наравно превоз марицом ће обезбеђивати Кобре. А двеста двадесет и пет мунгоса ће предводити колону од пет милиона која ће организовати испраћај.

Аутор је члан Демократске странке

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ