lat

Једанаеста Нишка зона слободе (10.8.2019)


ПОДЕЛИТЕ:

11. Нишка зона слободе одржана је испред ТЦ Калча 10.08.2019. године. Представници опозиционих странака које су потписале Споразум са народом разговарали су ове суботе са заинтересованим грађанима.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Том приликом изјаву је дао Миодраг Станковић председник Градског одбора ДС Ниш и један од лидера Савеза за Србију-Ниш.

“Приближава се нова школска година. Да ли родитељи могу са оваквим платама да изађу на крај и обезбеде деци све неопходне услове за полазак у школу? Август месец је месец када се купују уџбеници. Родитеље чека куповина уџбеника, ранца, одеће. Минимум 250 евра је родитељима потребно да опреме дете за школу.

Комплет књига за ђаке прваке кошта 50е, док за 7 и 8 разред кошта око 100е. Са 300 милиона динара, колико актуелна власт даје на реконструкцију Трга Краља Милана, што је негде око 2,5 милиона евра, могли смо да обезбедимо уџбенике за 40.000 ђака. Што значи да би сви основци и средњошколци имали бесплатне уџбенике.

Власт очигледно не мисли да је образовање приоритет. За време вршења власти Демократске странке, изграђене су три велике основне школе, у Бранко Бјеговићу, Брзом Броду и Паси Паљани и извршена реконструкција десетак мањих школа и домова. Изграђено је 8 нових вртића. Урађени су школски терени. Изграђени су отворени терени у дворишту основне школе Душко Радовић и Свети Сава. Отворено је 9 балон сала, две спортске хале са по 1000 места у школи Душко Радовић и Мика Антић и 8 терена за мали фудбал са вештачком травом.

Пре девет година, отпочет је пројекат сале за физичко васпитање при основној школи Мика Антић. Урађен је и терен са вештачком травом. Завршена је и велика спортска хала. Актуелна власт седам година не може да заврши салу за физичко васпитање.

Неколико милијарди динара уложено је у школе када је ДС управљала градом. Замењена је столарија, опремљени су кабинети за наставу”- рекао је Станковић.

“У Нишу се градило и мислило о образовању. А шта сада имамо? Сада имамо једну потпуну небригу о образовању. Пуних 7 година немамо изграђену ниједну једину школу, ниједна школа није адаптирана. Као одборник у Скупштини Града предложио сам изградњу основне школе и предшколске установе у Пантелеју. Повећано насељавање у Градској општини Пантелеј је евидентно, па су капацитети постојећих школа на тој територији недовољни за нормалне услове. Такође, ширењем Сомборског булевара, безбедност деце, која похађају постојеће школе може бити угрожена, па изградња основне школе представља неопходност за становнике те територије.

Шта се дешава са Дивљаном? Реконструисана је, па дата избеглицама, а сада се урушава.

Велики број основних школа, око 6000 деце чека септембар месец када треба да се реши ситуација где ће они похађати рекреативну наставу? Важно је родитељима да ли ће да издвоје неких 8000 дин. за рекреативну наставу у “Дивљани“ или ће морати да дају 20 000 дин. за Копаоник или негде другде.

Потпуном незаинтересованошћу градске власти постигнуте су две ствари: родитељи имају трошкове за куповину уџбеника и деца немају где да иду на рекреативну наставу.

Просечна нето плата, према подацима Републичког завода за статистику износи 55000 динара. Оно што јесте чињеница је да су грађани Ниша, грађани другог, трећег или петог реда. Плате нису ни приближне статистици. Ако је просечна плата од 500е постала сан, да ли ми живимо у златном добу”?!- закључио је Миодраг Станковић председник Градског одбора ДС Ниш и један од лидера Савеза за Србију у Нишу.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ