lat

ДС Зајечар: Нисмо против реконструкције већ против екоцида – липе се могу сачувати


ПОДЕЛИТЕ:

У јеку дискусије која се данима води око сече дрвореда липа у улици Ивана Милутиновића, огласили су се и представници Градског одбора Демократске странке у Зајечару који тврде како нису против реконструкције поменуте улице, већ против тога да у Зајечару, попут Смедеревске Паланке и Кошутњака, буде почињен екоцид.

Као решење за реконструкцију улице зајечарске демократе наводе израду елабората, односно детаљне студије о стању дрвореда липа и мишљења које ће по том питању дати стручна лица, а не градоначелник Бошко Ничић.

Милош Стојадиновић, председник ГрО Демократске странке у Зајечару тврди да је по мишљењу стручних лица са Шумарског факултета, људи из Србијашума и Завода за заштиту природе Србије могуће реконструисати улицу Ивана Милутиновића без сече липа.

„Нико из опозиције нити из појединих медија које градоначелник етикетира није против реконструкције улице Ивана Милутиновића. Градоначелник је тај који мења тезе и инсистира на томе да уколико липе не буду посечене, неће бити ни реконструкције. Уместо ултиматума који нуди, ми смо се информисали код стручних лица са Шумарског факултета, људи из Србијашума и Завода за заштиту природе Србије.

Са подсмехом су одреаговали на тврдњу градоначелника Ничића да је тамо неким правилником садња липе забрањена. То једноставно није тачно“, каже Стојадиновић.

Према његовим речима препорука стручњака по питању реконструкције улице и дрвореда је да о томе буде урађен елаборат, каков је рађен у Београду (на 93 стране) приликом сече платана.

“Постоји основана сумња да приликом израде пројекта нико није поменуо постојање стабала, иако је то била дужност и обавеза. Зато је и градоначелник јасно изјавио да ће град издвојити новац само за набавку стабала, па постављамо питање: Да ли постоји неки договор између града Зајечара и расадника по питању садње нових стабала па је сад толико спорно питање очувања липа?“, каже Стојадиновић.

Драгана Рашић, потпредседница зајечарских демократа подсећа да је сличан проблем био и 2016. године у Прокупљу, али су на крају липе успешно сачуване.

“Корен липа би уз адекватне бетонске баријере и мреже био усмерен ка дубини, а не да иде у ширину. Људи копају тунеле испод океана, а ми се питамо да ли је санација неколико десетина липа могућа.

Питање је само да ли неко жели то да уради или не. А овде очигледно није било иницијативе да се липе сачувају“, каже Рашић.

Рашић подсећа да реконструкција улице Ивана Милутиновића није рађена неколико деценија, па зато липе нису разлог подизања бетона, већ само последица неадекватног одржавања инфраструктуре у улици Ивана Милутиновића. Она подсећа да је и приликом реконструкције улице Хајдук Вељко пре неколико година у тој улици посађен дрворед липа, тако да тврдња градоначелника да је њихова садња сада забрањена неким правилником није тачна.

Зајечарске демократе зато позивају градоначелника Ничића да јавности на увид изнесе пројекат и елаборат који је урађен по питању дрвореда, како јавност више нико не би доводио у заблуду по питању реконструкције улице Ивана Милутиновића.

Стојадиновић: Није у реду станаре улице Ивана Милутиновића стављати пред „свршен чин“

Покретање петиције од стране људи из градске управе и поделу међу станарима на оне који су „за“ или „против“ сече липа Стојадиновић доживљава као сулуду, јер би по том питању по правилу требало да буде расписан референдум у граду где би се изјашњавали сви Зајечарци.

Да ли сутра треба да дочекамо да неком падне на памет да сече дрворед у центру града, и уз констатацију да ту нико не живи и да се „нико не пита“ дрворед буде посечен без изјашњавања грађана, каже Стојадиновић.

ДС Зајечар: Уместо изградње стадиона у Зајечару треба заменити азбестне цеви и наћи идејно решење за загађеност ваздуха у зимским месецима

Зајечарске демократе сматрају да је улагање око 20 милиона евра у изградњу стадиона по УЕФА стандардима на Краљевици у Зајечару сулуда идеја, јер би за тај новац могли комплетно заменити застареле азбестне цеви у целом граду и можда пронашли идејно решење за загађеност ваздуха у граду у зимским месецима.

Стојадиновић истиче да је неозбиљно и неплански издвојити 20 милиона евра за стадион у граду у коме родитељи издвајају новац за асфалирање дворишта у вртићу, у коме многи људи немају канализацију у 21. веку и у коме нас смог и чађ гуше сваке зиме и немамо решење за те проблеме.

„Подсећам градоначелника да за припреме фудбалски клубови не користе стадионе по стандардима УЕФЕ него помоћне стадионе у хотелским комплексима.

Зајечар већ има изграђена четири таква терена која су запуштена и никад није дошло до развоја тог спортског туризма.

Зајечар се налази на око 200 метара надморске висине и никако није погодан за спортске висинске припреме а зими клима није блага тако да није погодно ни зими. Цела та констатација да ће клубови похрлити у Зајечар је нелогична“ – истиче Стојадиновић.

Према речима Милоша Стојадиновића и одржавање оваквог стадиона је дискутабилна ствар.

Градоначелник признаје да нема јасан план како ће се финансирати одржавање оваквог једног објекта, а ући у изградњу без јасне студије одрживости је прилично неодговорно и представљаће велики терет наредним генерацијама.

„Према најавама Ничића, о стадиону ће бринути ЈКП Тимок-одржавање, а видели сте како се то предузеће односи према имовини Зајечараца.

Видели сте где су и како складиштени топови и табач снега, тако да сам ја забринут ако о стадиону буде бринуло то предузеће“ – закључује Стојадиновић.

Извор: Zajecaronline.com

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ