lat

Бојкот је као суд у Стразбуру


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Зорана Лутовца за Време

Број слика: 1

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Док ми разговарамо о условима за слободне и поштене изборе, опозиција се и даље третира као непријатељ; док разговарамо о спречавању функционерске кампање – председник државе управо то ради. Ако аутократа не поштује Устав и понаша се искључиво као председник своје странке, како се може очекивати да ће било шта поштовати, а камоли регулисање изборних услова који би могли окрњити или ограничити његову самовољу

Ни после трећег округлог стола о условима за слободне и поштене изборе на Факултету политичких наука нисмо се приближили условима за слободне и поштене изборе. Напротив, може се рећи да је бојкот постао неизбежан. Не сумњајући у добру намеру организатора и већине учесника, овај формат разговора не може водити остваривању услова за слободне и поштене изборе из једноставног разлога што се проблем не сагледава у целини, него парцијално, издвојено и углавном правно-технички. А проблем је дубоко политички.

Очигледно је да међу носиоцима власти нема политичке воље да се било шта мења осим да се врше козметичке исправке прописа који се ионако не поштују или се врло селективно поштују. Док ми разговарамо о условима за слободне и поштене изборе, опозиција се и даље третира као непријатељ; док разговарамо о спречавању функционерске кампање председник државе управо то ради у целодневном директном преносу на свим медијима са националном фреквенцијом. При томе, не пропушта прилику да опозицију означи као непријатеља: "Опозиција би да убија по Србији оне који другачије мисле, који граде и раде", изјавио је председник Србије на отварању деонице ауто-пута од Обреновца до Љига. Ако аутократа не поштује Устав и понаша се искључиво као председник своје странке, а не као председник државе, као председник који одражава државно јединство – како се може очекивати да ће било шта поштовати, а камоли регулисање изборних услова који би могли окрњити или ограничити његову самовољу?

Ништа се у пракси није променило од отпочињања тих разговора, нити има назнаке добре воље да би се било шта могло променити. Напротив! Док ми разговарамо о слободним и поштеним изборима, у Параћину и Шапцу се врше свакодневни разноврсни притисци на локалну власт. У Мерошини где је СНС власт изгубила већину, противзаконито се распушта парламент.

Округли столови на Факултету политичких наука показали су неколико важних чињеница: 1. да је политичка и друштвена атмосфера затрована поделама и сукобима до те мере да је организовање округлог стола дочекано као прворазредна сензација; 2. да је тема слободних и поштених избора призната као легитимна тема од стране свих учесника на округлом столу чиме се признаје да не постоје услови за поштене и слободне изборе, јер да постоје, о томе се не би разговарало; 3. разговор на ФПН а не у оквиру државних институција резултат је синергије деловања грађана и опозиције – грађанских протеста и бојкота републичког и локалних парламената; и, 4. присуство професора, научника и представника НВО и велика заинтересованост медија показују да услови за слободне и поштене изборе нису само ствар странака, него да су ствар свих грађана, приоритетни јавни интерес.

Међутим, постоје и врло изражене негативне реакције: једни су били незадовољни зато што су се овакви разговори уопште водили ("шта има са њима да се разговара"), други су незадовољни због састава делегације власти, а трећи су незадовољни због формата разговора који предвиђа да медији нису присутни током разговора. Најчешће је ово незадовољство кумулативно и укључује сва три разлога. Сваки од приговора има озбиљно покриће, али је нефункционалност и отвореност за медије најозбиљнији приговор. Уважавајући намеру организатора да се разговори воде без присуства медија како се актери не би обраћали својим бирачима него саговорницима, сматрам да је био потпуно оправдан захтев већег броја учесника и грађана да се ти разговори, ипак, отворе за јавност.

Учествовањем у оваквим разговорима показали смо да смо спремни да исцрпимо сва политичка средства како бисмо дошли до слободних и поштених избора. Учинили смо све што је до нас. Међутим, с обзиром да нема разумевања за наше захтеве, који су искључиво усмерени на оно што нам свима као грађанима припада, идеја бојкота, односно неучествовања на лажним изборима постаје још снажнија и имаће ширу подршку.

Неучествовање на нерегуларним изборима је средство притиска да до слободних и поштених избора ипак дођемо, а потом да на таквим изборима добијемо подршку грађана да суштински и системски мењамо Србију на боље. Подршка таквом ставу ће бити већа ако грађанима који су у недоумици, који су неодлучни или се колебају покажемо да смо све учинили што је до нас да до наших права дођемо разговорима. Бојкот је као суд у Стразбуру, до њега можете тек кад исцрпите сва правна средства у сопственој држави – бојкот ће имати ширу подршку ако до њега дођемо тек пошто смо претходно исцрпли друга политичка средства.

На округлим столовима на Факултету политичких наука заступали смо грађане који су протестовали и оне који и даље протестују, грађане који су потписали Споразум са народом и све оне који с правом траже оно што им припада. Стога сам у име Савеза за Србију на сва три округла стола предложио да основа за разговор буде предлог независних стручњака, а да теме разговора буду: како побољшати текст предлога на основу сугестија специјализованих НВО попут Црте, ЦЕСИД-а, Транспарентности или БИРОДИ-ја, на једној страни, и како да се постигнути свеобухватни споразум спроведе у дело.

Зашто је предлог независних стручњака добра основа за постизање свеобухватног споразума? Зато што је писан за грађане, а не за странке. Зато што се руководио јавним интересом. Предлог није наишао на опште прихватање, зато смо доспели у проблем. Бавили смо се појединачним аспектима изборног процеса, уместо свеобухватним споразумом који је у интересу свих грађана. Прихватањем ове основе за разговоре одбијају се било какви приговори да опозиција тражи нешто за себе. Не. Ми тражимо да се ова област уреди у интересу свих грађана. Не тражимо ми да медији буду више за опозицију, него да буду професионални и етички, да информишу грађане уместо што врше пропаганду. Да новинари могу без притисака да раде свој посао. Да нема табу тема када се руководе јавним интересом.

Право на слободне изборе не своди се само на ток гласања него и на период пре и после гласања. Бирач би требало да одлучује, а не да спроводи туђе одлуке. Груба крађа на дан избора све је ређа и чине је само аматери. Стратешке манипулације су кључ "професионалне" изборне крађе: ограничавање опозиције, контрола медија, злоупотреба јавних ресурса.

Слободни избори подразумевају и слободно формирање воље бирача (слободне медије) и слободно изражавање воље бирача (слободно и тајно гласање), али и институционални оквир за слободне изборе (делотворни механизми за заштиту људског права на слободне изборе – стручна и самостална изборна администрација и независност судства).

Сврха борбе за поштене и слободне изборе јесте да отклонимо све аномалије и створимо претпоставке да оне више никада не буду тема, него да имамо праве изборе на којима је тема сучељавање кандидата са изборним програмима.

Борба за поштене и слободне изборе важна је за све грађане, а за опозицију је од пресудног значаја. То је борба за кредибилитет и поверење. Губљење кредибилитета и поверења грађана значило би не само пораз на неслободним и непоштеним изборима него и могућност стварања било какве шансе на сваким следећим "изборима". Значило би пристајање на подређен положај и неравноправан третман, значило би пристајање на аутократију. Политика аутократе је саткана од жеље да неограничено влада, а да истовремено обезбеди привид демократског легитимитета за такву владавину. Ми немамо право да пристанемо на то.

Србији су хитно потребне суштинске, системске, а не само кадровске промене, а да бисмо то постигли, потребно је да се уједине све политичке и друштвене снаге које имају тај циљ. У овом тренутку је важно да се окупимо око оног што за све нас није спорно и усредсредимо се ка том циљу: и уједињене демократе и Савез за Србију и цела опозиција и друштвени покрети и грађани који не желе да буду део било какве организације. Кад су нам узурпирана права која нам припадају, онда имамо права и на бојкот и на протесте и на грађанску непослушност. А успећемо само ако смо солидарни и истрајни.

(Извор: Време)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ