lat

33. протест #1od5miliona – Вучићу, престани да нас делиш! (најава, 20.7.2019)


ПОДЕЛИТЕ:

Тридесет и трећа протестна шетња #1od5miliona у Београду, која ће бити одржана у суботу, 20. јула с почетком у 19 часова, носиће поруку председнику: Престаните да нас делите, док насиље устоличавате као начин владања.

Окупљенима ће се с камиона на Теразијама обратити професор Филозофског факултета Оливер Тошковић и уредница портала kolubarske.rs, новинарка Дарија Ранковић, док ће код Ректората Универзитета у Београду говорити један од организатора протеста Миодраг Симовић.

Протестна колона ће се и ове суботе кретати од Теразијске чесме, Призренском улицом, Бранковом и Поп Лукином улицом, потом Париском и Узун Мирковом до зграде Ректората.

Као последица нерешених питања лажних диплома и плагираних доктората, све је извесније да ће Универзитет у Београду пасти на једној од најважнијих ранг листа универзитета у свету – Шангајској листи, што је потврдила и ректорка Универзитета Иванка Поповић.

Због тога одлазимо до зграде Ректората, како бисмо подсетили цео Универзитет да он треба да одржава углед академске заједнице, како у свету, тако и од нас, и тиме подстиче младе људе да остану да се образују у Србији.

Плагиране дипломе и докторати шаљу јавности јасну поруку – док си на власти, можеш да купиш диплому факултета, па чак и да докторираш, а институције неће реаговати. #1od5miliona сматра да одговорност, како институција, тако и државних функционера, мора да постоји.

Захтевамо да надлежне институције, сам Универзитет и органи који се баве високошколским образовањем, као и Министарство просвете, реагују и престану са бесконачним кругом пребацивања одговорности у процесу одлучивања на жалбе поводом плагијата.

Најуочљивије на примеру изостанка благовремене реакције Универзитета је да у Србији не владају закони, већ интереси и политичка воља једног човека и његових следбеника.

Насиље над новинарима, активистима, професорима, студентима није престало, другачија мишљења се гуше у јавности, поларизација друштва је све уочљивија, а подстиче је и сам председник Александар Вучић даљењем народа Србије на елиту и плебс.

Зато ћемо са протеста #1od5miliona председнику упутити поруку: Престаните да нас делите док насиље устоличавате као механизам владања и опстајања, а лажне дипломе и докторате негирате.

(Извор: poceloje.rs)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ